zomertijd

Vandaag start de zomertijd!

Met ingang van de zomertijd komt de zomer finally inzicht, maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer de klok een uur naar voren gaat en waarom gaat -ie eigenlijk naar voren? Wij leggen het voor je uit!

Langer licht

Doordat de klok een uur naar voor gezet wordt, en het daardoor een uur later is, blijft het langer licht. Dat betekent dat we langzamerhand weer lekker in de tuin kunnen blijven hangen na het (buiten)eten en ‘s avonds weer een rondje kunnen hardlopen zonder al die rode lichtjes om je armen en benen. Wij zien alleen maar voordelen aan dat de dagen weer wat langer gaan duren!

Vitamine D

Langer licht zorgt voor meer zon, wat weer zorgt voor meer vitamine D. En wanneer je veel vitamine D binnenkrijgt word je gelukkiger, blijer en lijkt je winterdip als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen! Volg je het nog 😉 ?

vitamine d

 

Laatste weekend van maart

Wanneer het trucje van de klok ingaat is eigenlijk heel simpel te onthouden. De klok wisselt niet elk jaar op dezelfde datum van uur, maar elk laatste weekend van maart, van zaterdag op zondagnacht. Wel altijd even goed in de gaten houden dus! De technologie van tegenwoordig (lees: mobiel, laptop, smartwatch en tablets) verspringen vaak automatisch van tijd. Het enige wat je nog even moet aanpassen is je horloge en jij komt weer overal op tijd!

Van 2 naar 3 uur

Goed, we weten dus dat het laatste weekend van maart de klok een uur verzet wordt zodat het (schijnbaar) in ons voordeel werkt, maar wanneer verspringt de tijd dan precies? Als we van wintertijd naar zomertijd gaan, gaat de klok om 02:00 naar 03:00, waardoor we dus eigenlijk een uurtje ‘missen’. Veel moeite met dit uurtje slaap tekort? Lees dan deze tips om beter te slapen.

Er was eens…

Een zekere Nieuw-Zeelander genaamd  George Vernon Hudson die in 1985 een voorstel maakte om de tijd aan te passen op het ritme van de mens in plaats van omgekeerd. George wilde daarom dat de klok in de zomermaanden twee uur vooruit zou gaan. Toch werd op 30 april 1916, tijdens de eerste wereldoorlog de zomertijd pas doorgezet. In Nederland maakten wij voor het eerst kennis met de zomertijd in 1977, als gevolg van een energiecrisis, want dat uurtje langer licht scheelt een hoop elektriciteit. Voor zover een lesje geschiedenis.

Afschaffen

Helaas voor de hierboven genoemde meneer, willen ze de zomertijd anno 2019 weer afschaffen. Na vele onderzoeken en experimenten zou de ‘zomertijd’ slecht voor ons zijn en kunnen we er zelfs ziek van worden. Het verzetten van de klok zou namelijk ook invloed hebben op onze chronotypen (yep, wij wisten ook niet dat we die hadden). Heb je het late chronotype, dan ben je een avondmens, en dit ‘handicapje’ wordt dan vergroot in de zomer.

Behalve dat onze biologische klok even een mini jetleg heeft, hebben wij niet zo veel problemen met de zomertijd…

LEES OOK:

Fotografie: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen