Voel je weleens schokjes als je slaapt? Dit is waarom!

Je bent heerlijk aan het slapen, totdat je je opeens kapot schrikt van een schokje dat door je lichaam schiet. Ook al moet je daarna altijd even bijkomen van de schrik, het is gelukkig niks gevaarlijks!

Slaapstuipen

Zo’n schokje is zelfs heel normaal en wordt ook wel slaapstuipen of hypnagoge schokken genoemd. Waar de schokjes precies vandaan komen is nog altijd onduidelijk, maar er zijn wel een aantal theorieën. Zo denken sommige wetenschappers dat het te maken heeft met stress of angst. De meeste schokjes krijg je namelijk als je heel moe ben of niet comfortabel ligt.

Slaap je weleens met make-up op? Check hier waarom je daar nu mee moet stoppen!

Ontspanning

Een andere mogelijke oorzaak is de ontspanning in je REM-slaap. Dit is een slaap waarin je spieren volledig ontspannen zijn, maar je hersenen nog erg actief zijn. Dit is dan ook de slaapstand waarin je het meeste droomt en die de meeste energie kost. Je spieren zijn echter niet in één keer ontspannen, want je hersendelen vallen achtereenvolgend in slaap. Hierdoor kan het gebeuren dat sommige delen van je hersenen nog wakker zijn, terwijl het deel van je brein die je spieren aanstuurt wel al slaapt.

Het deel wat slaapt stopt met het aanspannen van je spieren en het wakkere deel kan hiervan in de war raken. Het gevolg is dan dat het wakkere deel van je hersenen denkt dat je valt. Als reactie hierop spant het wakkere deel in een reflex al je spieren aan om je staand te houden. Een slaapstuip dus!

Check hier tips om beter te slapen. 

LEES OOK:

Beeld: Gettyimages

Bron: Vriendin

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen