hondenogen

Dit is waarom honden zo zielig kunnen kijken

Je kent ‘de blik’ vast wel; grote ogen, lekkere grote rimpel op het voorhoofd en hangende wangetjes. Ja, onze hondenvriendjes kunnen er wat van. Maar waarom kunnen honden – in tegenstelling tot paarden, katten, konijnen, vissen en de rest van het dierenrijk – eigenlijk zo zielig kijken?

Speciale oogspier

Tijd voor een klein lesje anatomie. Wetenschappers uit Amerika hebben namelijk ontdekt dat honden over een ‘speciale oogspier’ beschikken zodat zij beter met ons kunnen communiceren. Bij de voorouders van honden, de wolf, ontbreekt deze oogspier. De onderzoekers vonden het best bijzonder dat twee dieren die zo dicht aan elkaar verwant zijn, blijkbaar niet dezelfde soort spieren hebben.

Weer zo’n leuk weetje die je tijdens het avondeten kunt vertellen!

Overhalen

Onderzoekers vermoeden dat honden hun gezichtsuitdrukking(en) gebruiken om de mens voor hun karretje te spannen a.k.a eten te geven, uit te laten en heel veel te knuffelen. In een radioprogramma van Nieuws & Co reageerde Maurijn van der Zee op het Amerikaanse onderzoek: ‘Honden hebben in de loop van de tijd geleerd om met ons om te gaan en om zo naar ons te kijken. Ze hebben dat blijkbaar ook echt ingezet om onze verzorging te triggeren of een probleem voor ze op te lossen.’

Pretty smart van onze trouwe viervoeters! Wij kunnen de smekende oogjes in ieder geval niet weerstaan en dan vooral niet die van Moof, de puppy op de foto hierboven. Gelukkig kan je ‘m volgen op Insta, samen met een heleboel andere leuke dierenaccounts! 

Wist je dat je nu ook speciaal voor dierendag 70 minuten aan kattenfilmpjes in de bios kunt kijken?!

LEES OOK: 

Beeld: Instagram @moofthegolden
Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen