Je kent ‘de blik’ vast wel; grote ogen, lekkere grote rimpel op het voorhoofd en hangende wangetjes. Ja, onze hondenvriendjes kunnen er wat van. Maar waarom kunnen honden – in tegenstelling tot paarden, katten, konijnen, vissen en de rest van het dierenrijk – eigenlijk zielig kijken? Let’s find out!

Speciale oogspier

Tijd voor een klein lesje anatomie. Wetenschappers uit Amerika hebben namelijk ontdekt dat honden over een ‘speciale oogspier’ beschikken zodat zij beter met ons kunnen communiceren. Bij de voorouders van onze puppekindjes, de wolf, ontbreekt deze oogspier. De onderzoekers vonden het best bijzonder dat twee dieren die zo dicht aan elkaar verwant zijn, blijkbaar niet allemaal dezelfde soort spieren hebben.

Weer zo’n leuk weetje die je tijdens het avondeten kunt vertellen!

Overhalen

Onderzoekers vermoeden dat honden hun gezichtsuitdrukking(en) gebruiken om de mens voor hun karretje te spannen a.k.a eten te geven, uit te laten en heel veel te knuffelen. In een radioprogramma van Nieuws & Co reageerde Maurijn van der Zee op het Amerikaanse onderzoek: ‘Honden hebben in de loop van de tijd geleerd om met ons om te gaan en om zo naar ons te kijken. Ze hebben dat blijkbaar ook echt ingezet om onze verzorging te triggeren of een probleem voor ze op te lossen.’

Wij zijn benieuwd hoe het baasje van Grumpy Cat dan naar de kat heeft gekeken…

Pretty smart van onze trouwe viervoeters! Wij kunnen de smeekende oogjes in ieder geval niet weerstaan en lopen maar al te graag nog even een extra rondje met ze!

LEES OOK: 

Beeld: Pixabay
Bron: NOS