Hoogbegaafd

Wanneer ben je eigenlijk hoogbegaafd?

Misschien ben je het zelf wel of ken je iemand die het is: hoogbegaafd. Maar wanneer ben je dat eigenlijk? CG! legt het je uit.

Hoogbegaafdheid meten

Om te meten of iemand hoogbegaafd is, kun je een IQ-test doen. De meeste mensen scoren op zo’n intelligentietest rond de 100. Scoor je hoger dan 130, dan ben je misschien wel hoogbegaafd. Hoogbegaafdheid is namelijk een combinatie van uitzonderlijke intelligentie, creativiteit en doorzettingsvermogen.

Hoogbegaafden

Hoogbegaafden (ook wel HB’s) zijn vaak nieuwsgierig en leergierig. Vanaf jongs af aan zijn ze al geïnteresseerd in ingewikkelde onderwerpen en zijn supergoed in het onthouden van dingen. Ze kunnen zich vaak goed inleven in anderen, hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel en zijn perfectionistisch.

Problemen

Dit laatste kan alleen nog weleens problemen met zich meebrengen, want dit kan ook weer leiden tot bijvoorbeeld faalangst. Ben je hoogbegaafd, dan heb je vaak ook het probleem dat je – omdat je zo slim bent en snel dingen snapt – je verveelt in de les of het zelfs nog beter weet dan de docent.

Bovendien hebben HB’s hele actieve hersenen, waardoor ze snel overprikkeld kunnen raken.

Erfelijk

Hoogbegaafdheid is erfelijk, ook al kunnen je ouders ook gewoon ‘normaal’ begaafd zijn. Ben je hoogbegaafd en voel je je hierin soms eenzaam? Zoek dan eens andere HB’s op, om ervaringen mee te delen.

Van elke 100 mensen zijn er maar 2 of 3 hoogbegaafd. In totaal is ongeveer 2,5% van de bewolking hoogbegaafd.

LEES OOK:

Beeld: Gettyimages

Bron: Cliphanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen