pasen

Wat doet de Paashaas in ons Pasen?

Pasen: of je het nu viert vanwege je geloof of vanwege lekker eten: het is een gezellig feest. Bij Pasen denk je waarschijnlijk gelijk aan eieren, kuikentjes en chocoladepaashazen. Maar wat doe die haas bij onze paas?

Chocolade Haas

Bijna iedereen heeft er wel eens een gekregen of gegeten: een haas van chocolade. We zien de hazen overal terug; op onze servetten, als eierhouders, mokken en zelfs als broodjes. Maar in de Bijbel is geen spoor van een haas te vinden, in levende of chocolade lijve. Alleen kennen we hieruit dat we Pasen vieren om te vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood (de derde dag na zijn kruisiging). Is de haas er later dan bij verzonnen? Nope, de haas was er volgens een mythe zelfs eerder dan Pasen zelf! Wait, what?

Vrolijke Paas

De haas -of hase- komt eigenlijk uit Duitsland. Herr und Frau Hase komen uit een oud-Germaanse mythe. Het verhaal komt bij de -in 100 v.ch. verdwenen- Germaanse stam Teutonen vandaan. Die vertelden een verhaal over een meisje dat een stervend vogeltje vond. Het meisje was een grote dierenvriend, maar kon het arme beestje niet redden. Tot groot geluk van het meisje en het vogeltje kwam de Godin van de lente Ostara ineens tevoorschijn. Zij redde het vogeltje door hem te veranderen in een haasje. Zijn vleugeltjes waren namelijk te erg beschadigd om nog langer een vogeltje te kunnen zijn.

Als dank voor de hulp van het meisje zou het haasje elk jaar op dat plekje gekleurde eitjes achterlaten. Zo begon de lente. Daarom brengt de paashaas dus eitjes. Het is eigenlijk een vogeltje!

Vreemd verhaal

Maar waarom zijn de twee verhalen uit twee verschillende geloven samengevoegd? Beide verhalen hebben het natuurlijk over wedergeboorte -Jezus staat op uit de dood evenals het vogeltje die herboren wordt als haas-, maar waarom een mythe en een bijbelverhaal mengen? De twee geloven gingen nou niet heel goed samen. Daarom juist: de heidenen -mensen die een ander geloof hebben dan het christendom- hadden helemaal geen zin in het christelijk geloof. De monniken die de heidenen moesten bekeren voegden de verhalen en feesten samen, om zo de bekering makkelijker te maken.

Er zijn wel twijfels of de mythe echt is en de oorzaak is van de chocoladepaashaas die je vroeger (of nu nog steeds) van je opa en oma kreeg. De godin wordt voor het eerst ontdekt in een schrift uit de achtste eeuw, heel laat na de periode van de Teutonen. Grimm -die van die sprookjes- heeft veel geholpen bij de verspreiding van dit verhaal. Het zou ook niet gek zijn als hij de mythe uit z’n dichterlijke duim gezogen heeft. Hij had er nogal een handje van om de meest gruwelijke gebeurtenissen om te toveren in een magisch verhaal.

Wist je ook dat in landen als Italië en Spanje ze de paashaas niet eens kennen? Daar worden de eieren door Paasklokken gebracht!

Happy Easter

Waar de haas dan ook vandaan mag komen, gezellig is het wel. En eerlijk is eerlijk: die paashaasjes zijn toch ook te cute? Verbaas je familieleden met dit leuke weetje tijdens het paasontbijt!

Geniet van een gezellig Pasen met heerlijk eten en prachtige eieren!

LEES OOK:

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen