Condooms

10X Dit moet je NIET geloven over condooms

Condooms zijn veilig en effectief. Tenminste, als je ze op de juiste manier gebruikt. Dat is niet zo heel moeilijk als je even de tijd neemt om het goed te oefenen. Voor de zekerheid leggen we het stapje voor stapje voor je uit én vertellen we welke fabels je NIET over condooms moet geloven.

  1. Check de houdbaarheidsdatum.
  2. Als deze goed is scheur je het papiertje aan de ribbeltjes open.
  3. Pak het condoom met duim en wijsvinger bij het tuitje vast.
  4. Sluit je duim en wijsvinger van je andere hand als een soort koken om het tuitje van het condoom en rol het condoom vanaf de eikel helemaal naar beneden over de stijve penis.
  5. Het is belangrijk dat de penis stijf is en dat je het tuitje pas loslaat nadat het condoom eroverheen zit. Zo is er ruimte voor het sperma en dit voorkomt dat het condoom scheurt.

Misschien moet je een paar keer oefenen, maar don’t worry dit hebt je echt zo onder de knie. Als je de tijd neemt om te leren hoe je een condoom goed om moet doen, is er maar 2% kans dat je toch zwanger kunt worden. En nog een hoop meer natuurlijk, want een condoom beschermt je niet alleen tegen een ongewenste zwangerschap, maar het beschermt je ook tegen soa’s. Anyway, wij vertellen je verhalen en mythes die je hoort over condooms die je NIET moet geloven.

Quiz hier of je weet hoe je een condoom moet gebruiken

10x Dit moet je niet geloven over condooms

1. Het condoom hoeft pas om als de jongen op het punt staat om klaar te komen

No, no, no! Mannen lekken voorvocht en ook hier kun je zwanger van raken + soa’s van krijgen. Voordat zijn penis bij jou naar binnengaat moet er dus echt al een condoom omheen.

2. Sperma kan door het condoom heen

Laten we even realistisch blijven. Sperma kan in combinatie met een eitje een wonderbaarlijk kindje maken, maar het heeft geen superkrachten. Wat hij ook mag beweren, het kan dus niet door het latex heen, tenzij het condoom gescheurd is. Als je bovenstaande stappen doorloopt zal dit niet snel gebeuren. Mocht het toch scheuren, gebruik dan een nieuwe,  laat jezelf testen en haal eventueel een morning after pil.

Lees hier wat je moet doen als het condoom gescheurd is

3. Twee condooms zijn beter dan één

NEE. De wrijving van meerdere condooms zorgt er juist voor dat het latex sneller scheurt. So, just no.

4. Condooms kun je meerdere keren gebruiken

Again, nope. Een kort maar krachtig antwoord. Condooms kun je eenmalig gebruiken.

5. Je kunt condooms niet gebruiken bij Orale seks

Oh, yes you can. Of beter gezegd: we raden het je zelfs aan! Ook via orale seks kun je een soa krijgen. Herpes, bijvoorbeeld. Gebruik daarom óók bij orale seks een condoom. Deze zijn tegenwoordig zelfs verkrijgbaar met allerlei smaakjes zoals aardbei of kers.

6. Jongens moeten voor de condooms zorgen

We begrijpen waar dit idee vandaan komt, maar you are an independent woman. Jij bent verantwoordelijk voor je eigengezondheid.  Stop daarom altijd voor de zekerheid een condooms in je tas, want als hij het niet fixt, ben jij de verstandigste en zorg jij wél dat jullie het safe doen.

7. Hij is allergisch voor condooms

Voor dit probleem hebben we meteen oplossing! De meeste condooms worden gemaakt van latex en het kan best dat hij hier allergisch voor is, of je dat misschien wel zelf bent. Het gebruik van een latex condoom is dan absoluut niet prettig, maar er bestaan gelukkig ook condooms die van andere materialen gemaakt zijn als bijvoorbeeld lamskin of polyurethaan. Dit zijn hele goede latex vervangers. Je kunt ook kiezen voor een vrouwencondoom. Deze wordt gemaakt van nitriel.

8. Ze zijn oncomfortabel

Sommige mannen zullen proberen om je over te halen om geen condoom te gebruiken, omdat ze dan minder voelen. Bedenk even voor jezelf hoe ongemakkelijk de seks wordt wanneer je continu over soa’s of een ongewenste zwangerschap nadenkt. Er bestaan tegenwoordig ook flinterdunne condooms en zelfs condooms met speciale ribbeltjes die voor ‘ meer gevoel’ zorgen.

9. Het condoom past niet

Op het internet staan genoeg filmpjes waarbij condooms worden gevuld met water of zelfs over iemands hoofd worden getrokken. We repeat: iemands hoofd! En mocht hij écht huge geschapen zijn, dan bestaan er altijd nog XL condooms.

10. Ik val op vrouwen dus ik heb geen condoom nodig

Yes you do. Oké, je hoeft je niet druk te maken over een ongewenste zwangerschap, maar je kunt nog steeds een soa krijgen. Gebruik daarom een beflapje als jullie elkaar oraal willen bevredigen. Dit is een een dun laagje latex die ervoor zorgt dat jullie body fluids niet in elkaars lichaam komen.

LEES OOK:

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen