Gebroken hartjes na een break-up

Zo kom je het snelst over een break-up heen

Break-ups doen pijn. Heel veel pijn. Je voelt je verdrietig, boos en in je hoofd speel je een eindeloze romcom af: die van jullie relatie.

Na tig lepels ijs en gesprekken met vriendinnen, blijf je nog steeds achter met zoveel vragen. Moet je hem of haar ontvolgen op Instagram? Hoe reageer je als je hem of haar tegenkomt? En de ultieme vraag: hoe kom je zo snel mogelijk over je ex heen?

First of all, volgens psychotherapeut Sundeese Borden bestaat het omgaan met een break-up uit drie fases: medelijden, afsluiting en verandering.

Medelijden

Accepteer dat het oké is om te voelen wat je voelt

Het is oké om te huilen. Verstop je gevoelens dus absoluut niet. Ga in bed liggen met je favo snacks en heb medelijden met jezelf. Volgens Borden is dat heel normaal. Als je namelijk je gevoelens opkropt, kun je ieder moment ontploffen. Gooi het er allemaal uit! Je kunt het maar beter kwijt zijn.

Check ook: Deze 6 leugens vertel je jezelf na een break-up.

Geef je emoties een score

Volgens Borden helpt dat bij het accepteren en verwerken van je gevoelens. ‘Geef jezelf elke dag een cijfer tussen één en honderd en gebruik een kalender om bij te houden hoe die score zich ontwikkelt.’ Je zult dan vanzelf zien dat het iedere dag een beetje beter met je gaat.

Evalueer je relatie

Probeer erachter te komen wat voor soort break-up je hebt gehad. Was het wederzijds, of eenzijdig? Wie heeft het uitgemaakt? Neem een stap terug en bedenk waarom de relatie klaar is. Wat werkte er niet? Vervolgens is het heel belangrijk dat je niet gaat bedenken wat je anders had kunnen doen om de relatie te redden. Focus juist op waarom het beter is dat het over is.

Check ook: Zo reageert je body op een break-up.

Omring jezelf met positieve mensen

Volgens Borden heb je drie mensen nodig na een break-up: een BFF, iemand uit je gezin en een friend die altijd straight forward tegen je is en je met beide benen op de grond houdt. Deze mensen slepen je door de moeilijke tijd heen en zorgen ervoor dat je in no time weer op de rails bent.

Check hier 6 manieren om jouw heartbroken BFF te helpen!

Afsluiting

Maak grenzen voor jezelf

Zodra je voelt dat je weer de oude wordt, is het tijd om de fase van medelijden af te sluiten. Maak een lijst van dingen waarmee je echt moet stoppen. Suggesties nodig? Je ex stalken op Instagram bijvoorbeeld, of naar oude appjes en foto’s kijken.

Check ook: De 12 beste films om te kijken na een break-up.

Verandering

Focus on yourself

Nadat je de fase van afsluiting hebt gehad, ben je klaar voor verandering. ‘Omarm dat je leven is veranderd van ‘wij’ naar ‘mij’,’ zegt Borden. Zijn er dingen die je wil doen, die tijdens je relatie niet konden? Go for it!

Single-babe Energy: wat betekent het precies en hoe kun je het toepassen?

Zoek uit wat je in een volgende relatie zou willen

Leer van je break-up. Borden adviseert om een DOA lijst te maken. Een wat? We horen het je denken… Een DOA is een ‘Dead Or Alive-lijst’. Je schrijft vijf dingen op die voor jou heel erg belangrijk zijn in een relatie. Let op dat het gaat om wat je nodig hebt en niet om wat je wilt. Je hebt bijvoorbeeld iemand nódig die je respecteert, daar is geen onderhandeling over mogelijk, maar je wíl iemand met blauwe ogen. Dat is niet iets wat je van je vorige relatie hebt geleerd.

Ben jij al over je ex heen? Doe de quiz!

Bron: Seventeen | Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen