Een break-up is niet leuk; huilen, vreetbuien en een broken heart… maar wist je dat je lichaam er ook op een bepaalde manier op reageert?

1. Het is niet zomaar iets

Je lichaam krijgt het zwaar te verduren en het is eigenlijk te vergelijken met rouwen. ‘Dat kan zo’n zelfde reactie oproepen.’, zegt hoogleraar Neurobiologie Gert ter Horst.

2. Stressed and depressed

Sommige mensen krijgen last van symptomen die te vergelijken zijn met PTSS (posttraumatische stressstoornis). Hierbij gaat je lichaam op overlevingsstand en verlies je een enorme hoeveelheid van het gelukshormoon, waardoor last kunt krijgen van slaapproblemen, lusteloosheid en depressieve gevoelens. So be kind to yourself!

3. Erin met die chocolade

Door de stress heeft je lichaam calorierijk eten nodig en lekker eten activeert je een gebied in je brein, wat kan helpen tegen depressieve gevoelens. Voel je dus niet schuldig als je die hele reep Tony Chocolonely naar binnen werkt.

4. Liefdespijn is echte pijn

Last van hoofdpijn en buikpijn na een break-up? Dat is niet zo vreemd, want je lichaam ziet bij liefdesverdriet geen verschil tussen fysieke en emotionele pijn. Gelukkig is de kans heel groot dat je daar overheen komt.

Weet je wat wel eeuwige pijn is? Een mislukt wassenbeeld van jezelf for the whole world to see.

5. Afkicken

Je lichaam krijgt verschijnselen die de patiënten die moeten afkicken van drugs ook krijgen. ‘Het beloningssysteem in je hersenen is gewend een bepaalde hoeveelheid dopamine te krijgen door bijvoorbeeld aanrakingen van je geliefde. Die krijg je nu niet meer en wil je terug.’ So blame it on the brains als je je niet kunt inhouden met het cyberstalken van je kersverse ex…

6. Gebroken hart

Hoewel het zo kan voelen, breekt je hart natuurlijk niet in duizend kleine stukjes. Maar je hart kan wel last ervaren van de break-up in de vorm van het ‘broken heart syndrome’. Door de hormonen die vrijkomen bij een break-up kan je hart symptomen krijgen die daadwerkelijk lijken op een hartaanval! Misschien het goede moment om te huilen met films of door de break-up playlist van CG! te luisteren.

7. What to do?

Wil je af van je gebroken hart? Doe leuke dingen met je vriendinnen en familie, want dat helpt echt! And remember: it’s their loss!

Toe aan empowering break-up songs waar je je beter van gaat voelen? Je vindt ‘m hier!

Meer lezen over wat break-ups met je body kunnen doen? Haal dan de allernieuwste CosmoGIRL! in huis en blader snel naar bladzijde 90! 

LEES OOK

Beeld: Unsplash