break-up

7x Zo reageert je body op een break-up

Een break-up is niet leuk; huilen, vreetbuien en een broken heart… Maar wist je dat je lichaam hier ook op een bepaalde manier op reageert?

1. Het is niet zomaar iets

Je lichaam krijgt het zwaar te verduren en het is eigenlijk te vergelijken met rouwen. ‘Dat kan zo’n zelfde reactie oproepen’, zegt hoogleraar Neurobiologie Gert ter Horst.

2. Stressed and depressed

Sommige mensen krijgen last van symptomen die te vergelijken zijn met PTSS (posttraumatische stressstoornis). Hierbij gaat je lichaam op overlevingsstand en verlies je een enorme hoeveelheid van het gelukshormoon, waardoor last kunt krijgen van slaapproblemen, lusteloosheid en depressieve gevoelens. So be kind to yourself!

Lees ook: DKB: ‘Mijn vriendin is depressief. Hoe kan ik haar helpen?’

3. Kom hier met die chocolade

Door de stress heeft je lichaam calorierijk eten nodig en lekker eten activeer je een gebied in je brein, wat kan helpen tegen depressieve gevoelens. Voel je dus niet schuldig als je die hele reep Tony Chocolonely naar binnen werkt. Hier vind je nog meer comfy break-up food

4. Liefdespijn is echte pijn

Last van hoofdpijn en buikpijn na een break-up? Dat is niet zo vreemd, want je lichaam ziet bij liefdesverdriet geen verschil tussen fysieke en emotionele pijn. Gelukkig is de kans heel groot dat je daar overheen komt.

5. Afkicken

Je lichaam krijgt verschijnselen die de patiënten die moeten afkicken van drugs ook krijgen. ‘Het beloningssysteem in je hersenen is gewend een bepaalde hoeveelheid dopamine te krijgen door bijvoorbeeld aanrakingen van je geliefde. Die krijg je nu niet meer en wil je terug.’ So blame it on the brains als je je niet kunt inhouden met het cyberstalken van je kersverse ex…

6. Gebroken hart

Hoewel het zo kan voelen, breekt je hart natuurlijk niet in duizend kleine stukjes. Maar je hart kan wel last ervaren van de break-up in de vorm van het ‘broken heart syndrome’. Door de hormonen die vrijkomen bij een break-up kan je hart symptomen krijgen die daadwerkelijk lijken op een hartaanval.

7. What to do?

Wil je af van je gebroken hart? Doe leuke dingen met je vriendinnen en familie, want dat helpt echt! And remember: it’s their loss!

Op pagina 84, 85, 86 en 87 van CG!’s Own Your Power issue vind je nog meer tips hoe je een broken heart kunt beaten! 

Cover
Scoor de nieuwe CG! hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen