geaardheid

Alles wat je moet weten over geaardheid

Het is vandaag Coming Out Day! Hetero, lesbisch, homoseksueel of biseksueel. Klinkt makkelijk toch? Nou, zo makkelijk is het niet. CG! neemt je mee in de wondere wereld van geaardheid, want there’s much more to it dan je misschien denkt.

LHBTI+ – ABC

Hoe weet je wat je bent? Het antwoord daarop is helemaal niet zo makkelijk. Als je voornamelijk op het andere geslacht valt, ben je heteroseksueel. Val je als jongen op andere jongens? Dan ben je homoseksueel. Een meisje dat op andere meisjes valt, noemen we een lesbienne. Val je op allebei? Dan ben je biseksueel. Dat wist je waarschijnlijk allemaal. Maar sommigen weten bijvoorbeeld (nog) niet zeker of ze verliefd worden op één geslacht. Ben je bijvoorbeeld hetero of lesbisch, maar wel nieuwsgierig naar het geslacht dat niet je ‘voorkeur’ heeft? Dan ben je bi-curious, ofwel bischierig. Voel je helemaal geen seksuele aantrekking, dan ben je misschien aseksueel. Maar het kan ook zijn dat je dat gevoel nog niet ervaren hebt. Mensen die zich pas tot anderen aangetrokken voelen als ze iemand beter hebben leren kennen, noemen we panseksueel. Het gaat hierbij dus meer om de persoon dan om het geslacht. En dan bestaat er ook nog zoiets als demiseksueel: dan heb je wel een seksuele voorkeur, maar komt de aantrekkingskracht ook pas als je een band met iemand hebt.

Niet één geaardheid

Science suggest dat niemand compleet op één geslacht valt. Tijdens een onderzoek kregen vrouwen die zich identificeerde als hetero pornografische plaatjes van mannen en vrouwen te zien. Bij beide geslachten werden de pupillen groot, wat gebeurt als we opgewonden zijn.

Homoseksualiteit is bedacht in de 19e eeuw

Het woord ‘homoseksualiteit’ is pas bedacht in de 19e eeuw, maar helaas werd het bedacht om aan te geven dat mensen ziek waren. ‘Heteroseksualiteit’ gebruikte dokters toen als woord voor mensen die ‘gezond’ waren. Thankfully weten we allang al dat homoseksualiteit of iets anders dan heteroseksualiteit geen ziekte is.

Aangeboren?

Tegenwoordig geloven sommige doktoren dat je seksuele voorkeur wordt bepaald in de baarmoeder. Iemand die meer mannelijke hormonen krijgt valt op vrouwen en iemand met meer vrouwelijke hormonen valt op mannen. Niemand ter wereld heeft evenveel aan mannelijke of vrouwelijke hormonen, dus het zou ook een beetje vreemd zijn als wel iedereen evenveel hetero, homo of bi zou zijn. Deze theorie is echter niet bewezen en zelfs een beetje omstreden.

Doe maar gek dan doe je al normaal genoeg

Hoewel oudere generaties een andere geaardheid dan heteroseksueel liever verborgen hielden of niet zagen, is de jongere generatie van nu juist heel open erover! Zo heeft een derde van de jongeren nu geen problemen met iemands geaardheid en dat komt deels door social media. We zien door onze socials verschillende levensstijlen en vinden het normaal dat mensen anders zijn dan wij.

Tale as old as time

Ondanks dat professoren pas in de 19e eeuw een woord bedacht hadden voor aantrekkingskracht tot hetzelfde geslacht, was het duizenden jaren daarvoor doodnormaal. Misschien heb je ooit wel een boek gelezen over Griekse Mythen en is het je opgevallen dat mannen daar heel close zijn. In de Griekse oudheid was het namelijk heel normaal dat mannen verliefd op elkaar werden en waren ze zelfs de hoofdrolspelers in verhalen.

Beestenboel

Als onderzoekers graag willen weten hoe we ons in de vroegste periode van het bestaan van de mensheid gedroegen, kijken ze nog wel eens naar bonobo’s. Deze apen lijken in DNA veel op ons en onze voorouders en… zijn nogal seksueel actief. Bonobo’s hebben overigens geen regels wat wel en niet kan qua seks, ze doen het overal en met iedereen. Dus meneer bonobo kan het ‘s morgens met mevrouw bonobo doen, in de middag met buurman bonobo en ‘s avonds na het toetje met buurvrouw bonobo. Dat bonobo’s het met iedereen doen, is voor wetenschappers erg interessant. Het geeft namelijk de indruk dat het spectrum van geaardheid iets lastiger in elkaar zit dan alleen lesbisch, homo en hetero. Enne, dat idee hebben wij ook.

Let it be

Je kon net al lezen dat homoseksualiteit bedacht is door mensen die het zagen als een ziekte. Daarvoor namen mensen niet echt de moeite om er een woord aan te plakken. Dat hoeft nu ook niet als je het niet wil, maar het kan als jij je daarbij prettig voelt. Je kan volledig zelf bepalen hoe jij jouw liefdesleven wilt leiden! Jezelf in een hokje plaatsen is nergens voor nodig.

Er zijn bovendien ook jongens en meisjes die zich helemaal niet thuis voelen in (één van) deze hokjes. Zij hebben geen zin om een statement te maken of ze bi, hetero, gay of lesbisch zijn. They are who they are and like who they like. Dit heet fluide. Kristen Stewart en Cara Delevingne zijn een goed voorbeeld hiervan.

LEES OOK:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen