zwanger

Dit zijn de voor- en nadelen van alle verschillende vormen van anticonceptie

De enige manier om zero risk op zwangerschap te lopen, is geen seks hebben. Gelukkig zijn er ook andere manieren die bíjna net zo betrouwbaar zijn, als je ze goed gebruikt. Wij zetten de pros en cons van verschillende soorten anticonceptie voor je op een rijtje.

De pil

De pil wordt door 50% van de meisjes die anticonceptie gebruikt geslikt. In dit kleine ronde pilletje zitten hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt. Als je hiervoor kiest moet je langs de huisarts om een recept aan te vragen. Er zijn heel veel verschillende merken en zwaartes (qua hormonen) en samen met je huisarts wordt er besloten welke het beste bij jou past. Je krijgt dan een strip met 21 pilletjes die je iedere dag rond hetzelfde tijdsstip moet slikken. Na deze drie weken heb je een stopweek en word je ongesteld. Hierna begin je opnieuw.

VOORDEEL: Een groot voordeel van de pil is dat je deze ook kunt blijven slikken na de drie weken, wanneer het niet uitkomt om ongesteld te worden en kan het helpen tegen acne en menstruatiepijn.

NADEEL: Sommigen meiden ervaren een dip door de hormonen in de pil. Als je hier gevoelig voor bent kun je beter voor een anticonceptie zonder hormonen gaan of dit bespreken met de dokter. Ook moet je onthouden dat je ‘m elke dag slikt, wat nog wel eens lastig kan zijn voor sommige meiden.

anticonceptie

De pleister

Ook deze vorm van anticonceptie gebruik je drie weken achter elkaar. Maar in plaats van dat je iets slikt, plak je een pleister van 4,5 bij 4,5 centimeter groot op je billen, rug, buik of arm. De pleister geeft stofjes af die worden opgenomen door je huid en ervoor zorgen dat je niet zwanger kunt raken. Na de drie weken heb je net als bij de pil één stopweek.

VOORDEEL: Je kunt net als met de pil je menstruatie overslaan.

NADEEL: De pleister kan losraken. Je moet dan binnen 24 uur een nieuwe opplakken. Ook kan de pleister te zien zijn als je geen kleding erover draagt.

anticonceptie

Quiz hier welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past.

De NuvaRing

Deze zachte ring, die je zelf inbrengt, bevat de hormonen etonogestrel en ethinylestradiol. Die worden geleidelijk afgegeven, so no worries about pieken. Na drie weken haal je ‘m eruit en word je ongesteld. Uitstellen kan ook. Dan sla je een stopweek over en breng je meteen een nieuwe ring in. Je voelt ‘m niet, dus je kunt er gewoon alles mee doen.

VOORDEEL: Je hoeft er niet iedere dag aan te denken.

NADEEL: Je bent gevoeliger voor een vaginale schimmelinfectie, depressieve feels en hoofdpijn.

anticonceptie

Anticonceptiestaafje

Het anticonceptiestaafje (implanon) is een klein staafje dat onder de huid in je bovenarm wordt geplaatst. Dit wordt door een arts gedaan en duurt ongeveer een halve minuut. No biggie. Dit staafje geeft hormonen af in je lichaam. Het staafje kan drie jaar blijven zitten en is dan voor meer dan 99% betrouwbaar, als-ie goed zit. Er is geen stopweek, dus je kunt je menstruatie niet timen, maar het kan wel zijn dat die veranderd of wegblijft. Je kunt het staafje anytime you want weer laten verwijderen door een arts.

VOORDEEL: Je hoeft ‘m maar één keer in de drie jaar te laten plaatsen.

NADEEL: Je weet vooraf niet wanneer je ongesteld wordt en als je in je arm knijpt, kun je het staafje voelen zitten.

anticonceptie

Het spiraaltje

Het spiraaltje is een soort ankertje dat door een dokter of gynaecoloog in je baarmoeder geplaatst wordt. Je kunt ‘m dus niet verkeerd gebruiken en dat maakt een spiraaltje 99% betrouwbaar. Er zijn twee verschillende soorten; het hormoonspiraal, dat dus hormonen afgeeft, waardoor je niet zwanger kunt worden en het koperspiraal dat geen hormonen afgeeft, maar het sperma doodt door het koper. Het verschil is dat het hormoonspiraal 5 jaar kan blijven zitten en dat je gedurende deze periode niet meer ongesteld wordt (dit ligt er wel per persoon aan, sommige meiden worden toch nog een beetje ongesteld). Het koperspiraal kan 10 jaar blijven zitten, maar je wordt nog wel iedere maand ongesteld. Je kunt op elk moment het spiraaltje weer laten verwijderen en kunt erna direct weer zwanger raken.

VOORDEEL: Het is heel betrouwbaar, je bent vijf tot tien jaar beschermt tegen zwangerschap en hebt een kans dat je helemaal geen bloedingen meer hebt (of alleen zo nu en dan wat ‘spotting).

NADEEL: Het inbrengen kan pijnlijk zijn, maar dan heb je ook wat.

anticonceptie

De prikpil

De prikpil is een hormonale vorm van anticonceptie die eens in de drie maanden (twaalf weken) door een dokter wordt ingespoten. Haal je die elke twaalf weken in de eerste vijf dagen van je menstruatie, dan is de prikpil meer dan 99% betrouwbaar. Doe je dat niet, dan is de effectiviteit nog maar 94%. Je kunt je mendtruatie er niet mee reguleren, maar die kan wel veranderen of zelfs uitblijven.

VOORDEEL: Je hoeft maar één keer in de drie maanden aan anticonceptie te denken.

NADEEL: Je hebt geen controle over je menstruatie en het is niet safe om forever te gebruiken: op de langere termijn kan verlies van botdichtheid ontstaan. Bovendien moet je eens in de drie maanden een prik halen, wat nadelig kan zijn als je niet van naalden houdt.

anticonceptie

Barrièremethodes

Een overkoepelende naam, maar het slaat simpelweg gewoon op condooms. Zowel condooms voor mannen als vrouwen. Deze vorm van anticonceptie is eenmalig. Je gebruikt het tijdens de seks en daarna gooi je het weg. Het grootste voordeel van condooms is dat ze als enige voorbehoedsmiddel beschermen tegen zowel zwangerschappen als soa’s. Dus ook als je aan andere vormen van anticonceptie zit, is het een goed idee om er eentje te gebruiken!

VOORDEEL: Je gebruikt geen vorm van hormonen in je lichaam.

NADEEL: Je moet er altijd aan denken als je seks wil hebben.

LEES OOK:

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen