seks

Blijf in de safe sex-zone

Een soa oplopen of onverwachts zwanger raken, staat vast niet op de planning. Maar hoe weet je nu zeker dat je écht veilig vrijt?

Danger zone

Het is niet eerlijk, maar meiden zijn iets kwetsbaarder dan jongens als het om soa’s gaat. Hoe dat komt? Wij vertellen het je.

  • Je hebt veel warme plekjes in je vagina waar bacteriën snel kunnen binnendringen. Zoals het gedeelte tussen je vagina en baarmoeder waar je menstruatiebloed uit komt. Boys hebben minder van deze danger zones en hebben daardoor een kleinere kans op een soa.
  • Symptomen waaraan je een soa kunt herkennen zijn voor meiden vaak nogal vaag. En als je jeuk hebt of een bultje ziet, twijfel je snel. Is het een ingegroeide haar of iets ernstiger? Weet je het niet zeker? Doe dan een soa-test.
  • Het grote gevaar van de meeste soa’s is dat je ze ongemerkt kunt oplopen. Zo kun je maanden met een infectie rondlopen, zonder dat je dit weet.

Gevaren van orale seks

Denk niet te makkelijk over orale seks! Veel meiden en jongens denken dat het veilger is dan ‘gewone’ seks. Dat is niet zo. Met je mond verplaats je namelijk veem bacteriën. Gebruik ook hierbij dus altijd bescherming: als je hem bevredigt een condoom en voor jou een beflapje. Dat is een latex lapje dat je over je vagina legt. Deze is verkrijgbaar bij een drogist. Let er goed op dat je lover geen griep heeft. Kijk ook of hij/zij geen pukkels, een koortslip of andere irritatie bij zijn/haar mond heeft. Zie je iets wat je niet vertrouwt? Zeg dan dat je liever wacht tot deze plekjes weer weg zijn.

Step up your hand job game met deze tips!

Condoom a.u.b.

Ook als een jongen niet klaarkomt tijdens de seks, en jullie doen het zonder condoom, is dit niet veilig. Met zijn voorvocht kan hij je zwanger maken en kan hij een soa overbrengen. Gebruik dus altijd een condoom!

XXL

Zorg ervoor dat een condoom goed past. Jongens vinden het vaak interessant staan als ze de grootste maat kopen, maar als het condoom té los zit, bestaat er een grote kans dat ‘ie niet goed blijft zitten. Bij de eikel moet je een beetje ruimte overlaten en verder moet het condoom over de hele penis worden afgerold. Het beste is om de top van het condoom tussen duim en wijsvinger te houden, zodat er geen lucht meer inzit. Plaats het condoom aan de bovenkant van de stijve penis en rol het met je andere hand zo ver mogelijk naar beneden.

Test it!

Heb je onveilige seks gehad? Doe altijd een soa-test. Kijk op www.soaaids.nl voor een kliniek bij jou in de buurt of ga langs bij de GGD of huisarts.

Het gesprek

Het is geen prettig onderwerp, maar een must voor je gezondheid: de soa-talk. Een paar tips:

  • Vraag een jongen/meisje voor je met hem/haar naar bed gaat of hij/zij het weleens onveilig heeft gedaan. Doe dit niet tijdens de seks, maar bespreek het van te voren op een rustig moment.
  • Heeft hij/zij weleens onveilig seks gehad? Stel voor dat hij/zij een soa-test doet voor jullie eigen veiligheid.

LEES OOK: 

Beeld: Freepik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen