Sex Education

5x Life lessons die we leerden van Sex Education

Wie Sex Education heeft gekeken, is een hoop (seksuele) kennis rijker. Het is namelijk niet alleen een leuke serie om te kijken, maar ook een hele leerzame! Heb je niet goed opgelet? Lees dan gauw verder to catch up on life lessons.

Doe de quiz en kom erachter welk personage van Sex Education jij bent!

LET OP: DIT ARTIKEL BEVAT SPOILERS VOOR SEX EDUCATION SEIZOEN 2.

1. Seks moet leuk zijn voor beide partijen

Quote‘I don’t know what I want. No one has ever asked me that before.’ – Aimee Gibbs, seizoen 1

Eén van de boodschappen die Sex Education duidelijk maakt, is dat seks fijn moet zijn voor beide partijen. Dit gebeurt al in seizoen 1, waar Aimee zich realiseert dat ze eigenlijk helemaal niet weet wat ze fijn vindt in bed. Niemand had haar dit ooit gevraagd en ze deed altijd maar wat haar boyfriend wilde. In real life komt dit ook voor. Meiden komen minder vaak klaar dan jongens: uit onderzoek blijkt dat 95% van de jongens die seks hebben klaarkomen, terwijl dit percentage voor meiden rond de 65% ligt. Dit betekent niet gelijk dat alle meiden die geen orgasme hebben, seks niet fijn vinden. Wat je kunt doen is experimenteren en aangeven wat je lekker vindt tijdens seks, zodat iedereen plezier beleeft aan seks.

2. Jongens kunnen een close relationship hebben zonder gay te zijn

Quote: ‘You’re my friend. I love you like a friend.’ – Ola Nyman, seizoen 2

Net zoals meiden kunnen jongens onafscheidelijk zijn van elkaar, net als Otis en Eric. Het is normaal voor jongens om elkaar een knuffel te geven of op een andere manier affectie aan elkaar te tonen als (beste vrienden). We repeat: jongens 👏 zijn 👏 niet 👏 altijd 👏 gay als ze een intieme vriendschap met elkaar hebben! En gelukkig laat Sex Education dit maar al te goed blijken.

Wist jij dat deze twee acteurs uit Sex Education ook IRL daten?

3. Love who you want to love

Quote: ‘You can’t choose who you’re attracted to. You can’t engineer a relationship.’ – Otis Milburn, seizoen 2

In Sex Education komen de meest kleurrijke seksuele geaardheden voor: panseksueel, biseksueel, aseksueel… En dat is belangrijk, want in de meeste series zijn de hoofdpersonages vaak heteroseksueel. In het tweede seizoen van Sex Education komt Ola erachter dat ze panseksueel is, which means dat het voor haar niet uitmaakt wat iemand in zijn/haar broek heeft zitten. Ze valt op iemands persoonlijkheid, of diegene nou man, vrouw of anything daartussen is.

Florence, het meisje dat Julia speelt in de musical van Mooredale High, komt er in de serie achter dat ze eigenlijk geen seks wilt. Nooit. Met niemand. En dat is helemaal oké. Aseksueel zijn betekent dat je geen seksuele aantrekking voelt voor andere personen. Dit betekent niet altijd dat je geen seks wilt of dat je nooit een relatie kunt hebben.

https://janemaxine.tumblr.com/post/190331297042/you-know-sexuality-is-fluid-sex-education-s2

4. Meiden zijn geen seksobjecten

Quote: She’s not an object! You keep describing her as inanimate objects, but she is a person.’ – Otis Milburn, seizoen 1

Eigenlijk zegt de quote van Otis al genoeg. Meiden zijn geen seksobjecten, no matter hoe schaars jij je kleed of hoeveel jij je juist bedekt. Je bent een persoon met gevoelens en gedachten, en niet alleen een lichaam! Boys: knoop dit in je oren.

Meiden behandelen als objecten valt onder seksuele intimidatie. Het personage Aimee uit Sex Education weet uit ervaring maar al te goed hoe dat is, omdat een jongen zich tegen haar aan aftrok in de bus. Een traumatische ervaring voor haar, maar meer shocking omdat dit soort dingen écht gebeuren.

Lees hier wat je kunt doen bij straatintimidatie.

5. Niet iedereen wil of kan seks hebben

Quote: ‘Sex doesn’t make us whole. So how could you ever be broken?’ – Jean Milburn, seizoen 2

Heb jij al seks gehad? Helemaal prima. Ben je nog nooit met iemand naar bed geweest? Ook helemaal oké. Iedereen ontdekt zijn/haar lichaam op hun eigen tempo, dus het is niet zo dat je per se op je zestiende al seks moet hebben gehad. Daarnaast kan het zijn dat jij aseksueel bent en helemaal geen seks wilt! Naast dat sommige mensen geen seks willen, zijn er ook mensen die geen seks kunnen hebben, zoals Lily uit Sex Education. Zij heeft vaginisme, waardoor ze haar bekkenbodemspieren onbewust aanspant en geen vingers of zelfs tampons in haar vagina kan stoppen. Ieder zo z’n ding!

LEES OOK:

Beeld: Instagram @sexeducation

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen