Een meisje en jongen zijn aan het zoenen

Dit is hoe verliefdheid werkt

Verliefdheid is voor de één het fijnste gevoel ter wereld, terwijl de ander er kotsmisselijk van wordt. Benieuwd hoe verliefdheid nou eigenlijk werkt en wat er allemaal in je lichaam gebeurt? CG! explains!

Zo werkt verliefdheid

Wanneer je verliefd bent stijgt de aanmaak van dopamine in je lichaam. Dit stofje geeft signalen van genot en blijdschap aan je hersenen door en telkens wanneer je je lover of crush ziet, aanraakt of aan hem/haar denkt, krijgen je hersenen een shot dopamine wat ervoor zorgt dat jij dat je instant happy wordt en vlinders voelt in je buik.

Als je verliefd bent wil je het liefst 24/7 dit gevoel hebben, met als gevolg dat je je lover/crush steeds weer wil zien. Je kunt het vergelijken met een soort verslaving. Naast dopamine maakt je lichaam nóg een stofje aan: noradrenaline. Noradreline zorgt voor de lichamelijke symptomen van verliefdheid: hartkloppingen, kriebels in je buik, zwetende handen en heel veel excitement. Naast dat verliefdheid dus zorgt voor heel veel vrolijkheid, kan het ook zorgen voor concentratieproblemen, ontwenningsverschijnselen en het gebrek aan slaap.

Doe ook de QUIZ: Ben ik verliefd? Of is het gewoon een crush…

Houden van

Hoe langer je verliefd bent, hoe minder dopamine je lichaam aanmaakt. Na ongeveer anderhalf tot drie jaar is je verliefdheid wel voorbij. Hier raken veel mensen van in paniek, waardoor de relatie ook over kan gaan. Gelukkig kan verliefdheid zich ook omzetten in ‘houden van’ en komen de knuffelhormonen om de hoek kijken als je relatie serieuzer wordt. So, no worries. Ook als je minder of niet meer verliefd bent kun je nog heel veel van je lover houden en graag bij hem/haar zijn.

Lees hier 8 dingen die ondanks een lange relatie altijd nog ongemakkelijk blijven

Beeld: Getty Images | Bron: Clipphanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen