Het is vandaag Wereld Anticonceptie Dag!

Anticonceptie. Je begint eraan om verschillende redenen. Omdat je seksueel actief bent, je heel erg pijn hebt tijdens je menstruatie, je last hebt van acne, je controle wil hebben over wanneer je wel en wanneer je niet ongesteld wordt en nog tons of andere redenen. Maar waar kies je voor?

Anticonceptie

De pil blijft het meest gebruikte anticonceptiemiddel, maar uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids blijkt dat het veel minder gebruikt wordt dan vijf jaar geleden. Alternatieven worden juist steeds populairder en er komen ook steeds meer opties. Weet jij welke er allemaal zijn? Deze CG! anticonceptie guide helpt jou met het kiezen van de optie die het meest bij jou past.

 

De pil

De pil wordt door 50% van de meisjes die anticonceptie gebruikt geslikt. In dit kleine ronde ding zitten hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt. Als je hiervoor kiest moet je langs de huisarts om een recept aan te vragen. Er zijn heel veel verschillende merken en zwaartes en samen met je huisarts wordt er besloten welke het beste bij jou past. Je krijgt dan een strip met 21 pilletjes die je iedere dag rond hetzelfde tijdsstip moet slikken. Na deze drie weken heb je een stopweek en word je ongesteld. Hierna begin je opnieuw.

Voordeel: Een groot voordeel van de pil is dat je deze ook kunt blijven slikken na de drie weken, wanneer het niet uitkomt om ongesteld te worden.

Nadeel: Sommigen meiden ervaren een dip door de hormonen in de pil. Als je hier gevoelig voor bent kun je beter voor een anticonceptie zonder hormonen gaan. Ook moet je onthouden dat je ‘m elke dag slikt, wat nog wel eens lastig kan zijn voor sommige meiden.

anticonceptie

 

De pleister

Ook deze vorm van anticonceptie gebruik je drie weken achter elkaar. Maar in plaats van dat je iets slikt, plak je een pleister van 4,5 bij 4,5 centimeter groot op je billen, rug, buik of arm. De pleister geeft stofjes af die worden opgenomen door je huid en ervoor zorgen dat je niet zwanger kunt raken. Na de drie weken heb je net als bij de pil één stopweek.

Nadeel: De pleister kan losraken. Je moet dan binnen 24 uur een nieuwe opplakken.

Voordeel: Je kunt net als met de pil je menstruatie overslaan.

anticonceptie

 

De NuvaRing

Deze ring gaat niet om je vinger, maar in je vagina… Niet schrikken! Het is een zachte, flexibele ring die je niet voelt zitten en er ook niet kan uitvallen. Je kunt het inbrengen vergelijken met het inbrengen van een tampon, alleen hoef je deze pas na drie weken te verwisselen. Ook deze vorm van anticonceptie heeft na drie weken een stopweek.

Voordeel: Je hoeft er niet iedere dag aan te denken.

Nadeel: Je bent gevoeliger voor een vaginale schimmelinfectie.

anticonceptie

 

Hormoonstaafje

Dit staafje geeft hormonen af in je lichaam. Het wordt in je bovenarm ingebracht en kan vervolgens drie jaar blijven zitten. Al die tijd ben je beschermd tegen zwangerschap. Het hormoonstaafje is ook nog niet zo lang op de markt, maar heeft net als de anticonceptiering al bewezen erg betrouwbaar te zijn.

Voordeel: Je hoeft hem maar één keer in de drie jaar te laten plaatsen.

Nadelen: Je weet vooraf niet wanneer je ongesteld wordt.

anticonceptie

 

Het spiraaltje

Het spiraal wordt door een getrainde arts in de baarmoeder geplaatst en zorgt ervoor dat je niet zwanger kunt raken. Er zijn twee verschillende types. Het hormoonspiraal, dat dus hormonen afgeeft, waardoor je niet zwanger kunt worden. En het koperspiraal dat geen hormonen heeft, maar het sperma doodt door het koper. Het verschil is dat het hormoonspiraal 5 jaar kan blijven zitten en dat je gedurende deze periode niet meer ongesteld wordt (het ligt er wel per persoon aan, sommige meiden worden toch nog een beetje ongesteld). Het koperspiraal kan 10 jaar blijven zitten, maar je wordt nog wel iedere maand ongesteld.

Voordeel: Het is heel betrouwbaar en je bent vijf tot tien jaar beschermd tegen zwangerschap.

Nadeel: Het inbrengen kan pijnlijk zijn, maar dan heb je ook wat.

anticonceptie

 

De prikpil

Als je niet bang bent voor naalden, kun je voor de prikpil gaan. En zoals je waarschijnlijk al kunt raden, wordt deze vorm van anticonceptie dus geïnjecteerd. Je moet hiervoor iedere twaalf weken naar je huisarts en je bent dan drie maanden beschermd tegen zwangerschap.

Voordeel: Je hoeft maar 1 keer in de drie maanden aan anticonceptie te denken.

Nadeel: Je hebt geen controle over je menstruatie.

anticonceptie

 

Barrièremethodes

Een overkoepelende naam, maar het slaat simpelweg gewoon op condooms. Zowel condooms voor mannen als vrouwen. Deze vorm van anticonceptie is eenmalig. Je gebruikt het tijdens de seks en daarna gooi je het weg.

Voordeel: Je gebruikt geen vorm van hormonen in je lichaam.

Nadeel: Je moet er altijd aan denken als je seks wil hebben.

 

LEES OOK: