anticonceptie

Nieuwe vorm van anticonceptie: uitvouwbare, maandelijkse pil

We herkennen allemaal wel het moment van stress wanneer je erachter komt dat je de anticonceptiepil bent vergeten in te nemen. Als je elke dag de pil moet slikken is het niet raar dat je hem soms vergeet, maar het is wel vervelend. Ben je nu nog beschermd? Word je meteen ongesteld? Is er een kans dat je zwanger bent? As we said: heel. veel. stress. Gelukkig is er nu een optie waarbij je je hier geen zorgen meer om hoeft te maken: een pil die je maar één keer per maand hoeft te slikken. Gimme!

Anticonceptiepil

De pil is één van de meest gebruikte vormen van anticonceptie. Hij zorgt ervoor dat je niet ongesteld wordt en save bent voor een zwangerschap. Je slikt drie weken lang elke dag de pil en daarna heb je je stopweek. In deze stopweek word je ongesteld. Een groot voordeel van de pil is dat je zelf controle hebt over je cyclus, maar het heeft ook zo z’n nadelen. Hier lees je alle voor- en nadelen van verschillende anticonceptie.

Veel mensen denken dat de pil 99% betrouwbaar is, maar dit is niet waar! Verschillende onderzoeken tonen aan dat de pil maar voor 91% betrouwbaar is, wat inhoudt dat ongeveer 1 op de 10 vrouwen tóch zwanger worden ondanks het slikken van de pil.

Uitvouwbare pil

Om vrouwen meer keuze te geven in anticonceptie, is er een maandelijkse pil bedacht. Deze pil hoef je niet elke dag te slikken, maar één keer in de maand. Dé ideale oplossing voor meiden die regelmatig hun pil vergeten.

Maar hoe werkt deze uitvouwbare pil dan? Well, de maandelijkse pil lijkt qua formaat heel erg op de ‘normale’ pil, het enige verschil is dat de maandelijkse pil zich uitklapt in je maag. Yep, hij klapt uit. Na het doorslikken van deze pil komt hij in je maag terecht, waar hij zich uitvouwt en de hormonen afgeeft. De uitvouwbare pil is op dat moment te groot om op een natuurlijke wijze je lichaam te verlaten. Hierdoor blijft ‘ie een maand lang in je maag. Na een maand breek de pil zich vanzelf af en poep je de resten uit. Just like that.

Enne, hoe moet dat dan met je spijsvertering en je stoelgang? Volgens wetenschappers van Harvard Medical School die bij de ontwikkeling betrokken zijn, zeggen dat de uitvouwbare pil geen problemen moet leveren. Tóch is er nog meer onderzoek nodig voordat de pil op de markt kan komen. Binnen een paar jaar zou deze nieuwe vorm van anticonceptie getest kunnen worden op vrouwen.

Wil jij weten welke vorm van anticonceptie bij jou past? Doe de test!

LEES OOK:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen