Ontwerp Zonder Titel (56)

Forever een relatie, maar niet meer verliefd: samen blijven of niet?

Jij en je lover zijn al een paar jaar een droomstel, maar die verliefde gevoelens die je in het begin had zijn long gone: is dit normaal of time to ring the alarm?

Forever in love

In het begin vond je alles aan bae leuk: zijn/haar lach, de manier waarop hi/zijj naar je keek… Zelfs de flauwe grapjes vond je hilarisch, maar inmiddels ben je al een paar jaar samen met je vriend(in) en krijg je steeds meer twijfels. Is dit alles? Volgens relatietherapeut Floor Mans is dat geen vreemde ontwikkeling. Je blijft niet forever in love en dat is maar goed ook. ‘Verliefd zijn is zowel fysiek als psychisch uitputtend. De hormonen gieren door je lijf en zorgen ervoor dat je niet helemaal helder bent. Je leeft in een roes. Bijna alsof je verslaafd bent, maar dan aan hem/haar’.

Vragen

Een slim trucje van Moeder Natuur, want dit alles gebeurt met een reden. ‘Verliefdheid zorgt ervoor dat je bij die ander wilt zijn en dat je je aan hem/haar hecht en er een toekomst mee wil opbouwen. Dat is de natuur. Als jullie van elkaar zijn gaan houden, kan het als goed is, de verliefdheid gaan afnemen en blijven jullie toch samen.’ Maar die vlinders zijn toch stiekem het allerleukste van verliefd zijn. Het is dus niet zo gek dat je twijfels krijgt, wanneer je roze bril lijkt af te zakken. ‘Je krijgt over zoveel dingen twijfels: school, studie, toekomst, vriendinnen, ouders en jezelf. Logisch dus dat je ook twijfels krijgt over je relatie. Je maakt dingen mee in je leven, doet ervaringen op en ontdekt en leert van alles. Dat zorgt ervoor dat jij en je beeld op anderen en de wereld verandert. Dan kan het dat je vragen gaat stellen: is dit eigenlijk wel wat je wilt?

Check ook: Relationship rules: welke regels gelden er in een relatie?

Doe je ding

Klinkt logisch… Je bent in ontwikkeling, je verandert en gaat over dingen nadenken. Niet meteen een reden om je druk te maken dus. Maar wat moet je dan wel doen met al die twijfels, gedachten en gepieker? Zoek voor jezelf uit waardoor het komt dat je twijfelt en waar je eigenlijk precies aan twijfelt. Praat erover met vriendinnen of met je ouders. Zorg ervoor dat je het pas met je lover bespreekt, als het voor jezelf ook wat duidelijker is. Jullie kunnen dan samen kijken naar mogelijke oplossingen en bijvoorbeeld afspraken maken.’ Misschien zitten jullie te veel op elkaars lip en is één van jullie dat zat. Soms kan het goed zijn om meer je eigen ding te doen, weer vaker met je vriendinnen op stap te gaan. Of misschien moeten jullie juist wel meer samen doen, meer samen praten, meer samen of knuffelen of minder ruzie maken. Dat verschilt per persoon en per relatie. Praat erover dan komen jullie er samen achter wat voor jullie werkt.

Donna gaf ook antwoord op de vraag ‘Ik heb twijfels over mijn relatie, maar ik wil mijn vriend niet kwijt. Hoe weet ik wat the right thing to do is?’

Schone schijn

‘Je houdt je relatie leuk door met elkaar te blijven praten’, zegt Floor. ‘Wees nieuwsgierig naar elkaar. Vertel elkaar wat je leuk vindt, in plaats van kritisch te zijn en te hameren op wat hij in jouw ogen allemaal niet goed doet. Doe spannende en leuke dingen samen. Geef elkaar vaak genoeg een complimentje, maar ga de confrontatie niet uit de weg. Als je er maar samen uitkomt en verras elkaar af en toe eens.’ Klinkt allemaal makkelijk, en als je kijkt naar je best friend en haar vriend(in), lijkt het alsof alles bij hen perfect is. Waarom bij haar wel en bij jou niet? Of is dat ook maar schone schijn? ‘Soms lijken andere relaties beter dan die van jou, maar dat komt door je eigen ervaring. Jij mist wat in je relatie en daardoor vallen sommige dingen op en andere niet. Dit kan verraderlijk zijn, want: ‘Het lijkt soms ergens anders veel beter, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Je weet bijvoorbeeld niet wat er speelt. Misschien kunnen zij bijvoorbeeld helemaal niet zo goed settelen en zijn ze daarom bang om de binding aan te gaan.’

Tijd

Sad but true, soms is er niets aan de sleur te doen. ‘Het kan zijn dat je merkt dat je er samen niet uitkomt, bijvoorbeeld doordat je lover heel anders in het leven staat. Hij/zij heeft andere behoeften, andere prioriteiten en misschien lukt het niet om afspraken te maken. Heb je het de tijd gegeven en het laten rusten, maar verandert er niks? Dan is het goed om er een punt achter te zetten, maar het is wel belangrijk om dingen uit te spreken. Als je niet zegt wat je voelt, geef je je vriend(in)en je relatie niet de kans om te veranderen en dat is zonde.‘ Alles geprobeerd en toch niet meer happy in je relatie? Time to say goodbye. Super verdrietig, maar jullie verdienen een kans op geluk!

LEES OOK:

Bron: issue #6, 2016 | Beeld: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen