Condoom

Condoom gescheurd? Here’s what to do

Als je seks hebt, ben je altijd goed voorbereid. Je gebruikt bijvoorbeeld condooms (als je seks hebt met iemand met een penis), je slikt de pil, je kent je lover’s sexual history… Maar dan, midden in de daad, scheurt het condoom en lijkt het alsof al je voorbereidingen er niets toe hebben gedaan. In één klap riskeer je het om zwanger te worden of een soa (seksueel overdraagbare aandoening) op te lopen.

Don’t panic

Maar schiet niet gelijk in paniek! Het komt vaak voor dat condooms scheuren en er zijn altijd manieren om het te voorkomen. Daarnaast zijn er ook dingen die je kunt doen nadat het is gebeurd, zodat je de kans dat je zwanger wordt of een soa krijgt verkleint. So stay calm, and read on.

Poll: heb jij ooit gehad dat een condoom scheurde tijdens seks?

Hoe zorg je ervoor dat je condoom niet scheurt?

First of all: check de houdbaarheidsdatum.

Ja, condooms hebben een houdbaarheidsdatum en het is de moeite zeker waard om die te bekijken voordat je ze gebruikt! Je vindt de houdbaarheidsdatum op het doosje of op de individuele verpakking van een condoom.

Berg je condooms goed op

Hier denk je waarschijnlijk niet over na, maar het is wel een belangrijk punt. Zorg ervoor dat je je condooms bewaart op kamertemperatuur: als ze te warm of koud worden, zijn ze pretty much useless.

Gebruik maar één condoom

Je zou denken dat het dragen van twee condooms at the same time veiliger is dan één, maar zo werkt het niet. Het kan er zelfs voor zorgen dat ze sneller scheuren door de wrijving! Do yourself a favor en gebruik er één.

Kies het juiste glijmiddel

Het is belangrijk om geen glijmiddel op oliebasis te gebruiken – hierdoor kan een condoom juist sneller kapot gaan. Ook vettige crèmes zoals vaseline kun je maar beter niet gebruiken als glijmiddel. Gebruik liever glijmiddel op waterbasis en houd er ook rekening mee dat je genoeg gebruikt. Better to be safe than sorry!

Hoe voelt het als een condoom scheurt?

Het kan zijn dat je het gevoeld hebt toen het condoom scheurde, maar soms is het wat lastiger om te voelen. Met vaginale seks zal de drager van het condoom het sneller voelen dan degene met de vagina. Toch is het altijd mogelijk dat het condoom breekt, maar niemand het doorheeft tot na de seks. At that point is de kans groter dat je zwanger wordt of een soa oploopt, dus het is belangrijk om stappen te nemen om deze risico’s te verminderen.

Guide to seks: van voorspel tot naspel

Wat kun je doen als het condoom is gescheurd?

Oké, het condoom is gescheurd. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer niet in paniek te schieten. Het is handig om gelijk naar je huisarts te gaan om zeker te zijn dat je niet zwanger bent en geen soa hebt opgelopen.

Als het condoom is gescheurd en je de pil niet slikt, bestaat de kans dat je zwanger wordt. Gelukkig zijn er emergency voorbehoedsmiddelen beschikbaar die zwangerschap kunnen voorkomen, zoals de morning-afterpil. Volgens Apotheek.nl is de morning-afterpil wel minder betrouwbaar dan de anticonceptiepil en is ‘ie alleen voor noodgevallen. Je kunt de pil halen bij de drogist, maar dit is geen vervanging voor condooms of andere voorbehoedsmiddelen! Gebruik de morning-afterpil alleen in noodgevallen. Je kunt er namelijk bijwerkingen van krijgen als overgeven, hoofdpijn, duizeligheid, doorbraakbloedingen en gevoelige borsten.

Naast de morning-afterpil bestaat er ook een morning-afterspiraaltje. Dit spiraaltje voorkomt dat een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder. Dit duurt ongeveer 6 dagen voordat dit gebeurt, en daarom kan het morning-afterspiraaltje worden geplaatst tot 5 dagen nadat je onbeschermde seks hebt gehad. Dit spiraaltje is betrouwbaarder dan de morning-afterpil en moet door de huisarts in de baarmoeder worden geplaatst. Hij kan vijf jaar blijven zitten, dus hij werkt ook als regular anticonceptie.

Kortom: wees dus vooral niet bang om naar de huisarts te gaan als het condoom is gescheurd. Ze zijn er om je te helpen, so don’t worry!

Bron: Seventeen, Apotheek.nl | Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen