menstruatie seks

Sommige meiden hebben bewust geen seks en dit is waarom

We worden doodgegooid met seks. Op tv, internet, social media en waarschijnlijk door verhalen van vriendinnen. Mensen die geen seks hebben zijn oud of preuts, en jongeren? Die seksen erop los. Tenminste dat is wat vaak wordt gedacht. Maar er zijn genoeg redenen om niet seksueel actief te zijn. Ook voor jongeren.

Steeds langer maagd

Jongens en meisjes blijven steeds langer maagd. Gemiddeld doen ze het voor de eerste keer als ze achttien zijn, terwijl de gemiddelde leeftijd vijf jaar geleden nog zestien was. De jaren daarvoor begonnen jongeren nog eerder aan seks en waren ze ongeveer viertien, blijkt uit een onderzoek van Rutgers.

Er is geen ideale leeftijd om ontmaagd te worden. De een heeft sneller seksuele behoeften dan de ander, maar een opvallende verschuiving is het wel. Volgens het onderzoek komt dit doordat we steeds meer waarde hechten aan wachten op de ware. Dat klinkt bijna sprookjesachtig, maar er zijn ook minder romantische redenen, zoals prestatiedruk. We zijn zo druk bezig met het op orde krijgen van ons leven, dat er nauwelijks tijd overblijft om mensen te ontmoeten, laat staan seks mee te hebben.

Slut-shaming

Daarnaast zorgen social media ervoor dat we vaak denken dat er misschien nog wel iemand ‘beters’ rondloopt. Bovendien gaat er op social media veel slut-shaming rond. Vooral meisjes zijn hier de dupe van. En ook al is dat natuurlijk te bizar voor woorden, ook dat kan een reden zijn om geen seks te hebben.

Natuurlijk hóéf je helemaal geen reden te hebben niet seksueel actief te zijn. Daarvoor hoef je je ook niet te verantwoorden. Maar we willen je wel laten weten dat het oké is, om welke reden dan ook. Daarom hebben we toch een paar voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

Aseksualiteit

Zo kun je totaal geen zin hebben in seks… Like, ever. In theorie ben je dan aseksueel, maar dat wil niet zeggen dat dat altijd zo blijft. Het kan zijn dat je seksuele gevoelens zich later ontwikkelen dan bij je vriendinnen, maar het kan ook zo zijn dat dat niet gebeurt. Hoewel het hebben van seks heel normaal is, is het niet hebben van seks dat ook. Het is jouw lijf. Wil je niet, dan niet. That’s totally fine. Als je aseksueel bent, is het dan ook niet aan te raden om het toch te doen als je je daar niet prettig bij voelt. Dat betekent overigens niet dat je niet verliefd kunt worden en geen relatie aan kunt gaan. Je moet dan alleen goed praten over wat je wel en niet fijn vindt.

Een aantal CG!-lezeressen deelden hun verhalen:

Anoniem (19)

‘Ik volg al best een lange tijd een zware therapie. Hoewel het nu redelijk goed met me gaat, wil ik eerst helemaal lekker in mijn vel zitten voordat ik het bed met iemand deel. Ik kies er dan ook bewust voor om nog niet aan seks te beginnen totdat mijn mentale staat daar stabiel genoeg voor is. Omdat ik erg emotioneel ben aangelegd, denk ik dat ik er jaren mee zou zitten als ik het met een random persoon zou doen. Dan werk ik mezelf helemaal de afgerond in. Ik moest eerst de juiste jongen tegenkomen, wil ik het überhaupt overwegen. Mijn omgeving reageert bijna altijd verbaasd als ze erachter komen dat ik nog maagd ben, maar voor mij heeft het geen haast.’

Lees ook: True Story: ‘Ik had een burn-out’

Tessa (19)

‘Ik kies er bewust voor om geen seks te hebben voor het huwelijk. Ik ben christen en ik voer dat door in elk onderdeel van mijn leven, dat is waarom ik mijn maagdelijkheid bewaar. Ik geloof dat seks meer is dan alleen een fysieke handeling, het is ook geestelijk. Je geeft een stukje van jezelf weg aan iemand anders. Het is voor mij ongelofelijk waardevol om zoiets persoonlijks maar met één persoon in mijn leven te delen. Ik hoop dan ook dat mijn toekomstige man ook nog maagd is. Momenteel heb ik geen vriend. Ik date om te trouwen. Totdat ik zeker weet dat iemand een potentiële huwelijkspartner is ga ik geen relatie aan.’

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen