Vanaf volgend jaar krijgen vrouwen een gratis spiraal wanneer zij een abortus hebben ondergaan. Dit maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gisteren bekend. De vrouwen die in 2020 een abortus laten plegen kunnen gratis een spiraal laten zetten bij de abortuskliniek, wanneer zij hier in aanmerking voor komen.

Gratis spiraal

Om een herhaalde abortus te voorkomen, is de maatregel van een gratis spiraal na de behandeling bedacht. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft dit idee gisteren aan de tweede kamer voorgedragen. Maar niet iedere vrouw komt in aanmerking voor een gratis spiraal. Een woordvoerder vertelde aan NU.nl dat de abortusarts bepaald wanneer een vrouw in aanmerking komt voor het gratis spiraaltje. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je last hebt van psychische problemen of geen toegang hebt tot de juiste anticonceptie.

Abortus in Nederland

In Nederlands worden er jaarlijk 30.000 abortussen gepleegd. Dat klinkt misschien veel, maar het is best weinig in vergelijking met de rest van de wereld. Het is in Nederland toegestaan om tot de 22e week van de zwangerschap een abortus te ondergaan. Bij een zwangerschap van 16 weken of minder kun je kiezen voor een abortuspil.

LEES OOK:

Beeld: iStock