Seks

Dit is waarom we steeds later aan seks beginnen

Uit onderzoek van Rutgers uit 2012 bleek dat meisjes gemiddeld zeventien waren toen ze voor het eerst seks hadden, maar uit een nieuw onderzoek van hem blijkt dat die leeftijd inmiddels verschoven is naar achttien jaar. Waarom wachten we nu eigenlijk langer als het om seks gaat? Seksuoloog Many Ronda legt het ons uit!

Seksmoe

Waar we ook naar kijken, we worden omringd door seks. In films, series, op Instagram en ga zo maar door. Uit het onderzoek van Rutgers blijkt dat jongeren hiervan seksmoe worden. ‘Seks kan minder spannend zijn, omdat er zoveel seksuele prikkels zijn waar we op jonge leeftijd online, in de media en via social media toegang tot hebben. Hierdoor is de aantrekkingskracht en het mysterie rondom seks afgenomen.’

CG! beantwoordt al je seksvragen die je eigenlijk niet durft te stellen!

Bewustwording

Sommige onderzoekers zeggen dat onze generatie preutser is geworden. Daar is Ronda het niet mee eens. ‘Aan het woord preuts zit een negatief waardeoordeel. Ik zou eerder zeggen dat jongeren zich bewuster worden van hun seksualiteiten.’ In tegenstelling tot bijvoorbeeld je ouders, heb je waarschijnlijk al op jonge leeftijd seksuele voorlichting gehad en ben je hierdoor minder nieuwsgierig.

Slutshaming & sextortion

De angst voor slutshaming en sextortion speelt ook een grote rol in het uitstellen van seks. ‘De kans is nu groter dat degene met wie je seks hebt gehad daar op social media iets over deelt dat jouw imago kan schaden. Daar worden jongeren steeds voorzichtiger in.’ Ronda adviseert om goed na te denken over je seksuele keuzes. ‘Kun je die persoon wel vertrouwen?’ Helaas worden jongens nog steeds als stoer gezien als ze vertellen met wie ze het allemaal hebben gedaan, en meisjes plat gezegd als slet. Maar laat jezelf hier absoluut niet door bang maken of tegenhouden. Als jij voelt dat je zin hebt in seks met iemand, of daar nou liefde bij komt kijken of niet, ben je vrij om dat gewoon te doen.

Wanneer begin ik aan seks?

Het allerbelangrijkste is dat jij eraan begint wanneer jij er klaar voor bent! Dat uit onderzoek nu blijkt dat meisjes gemiddeld achttien zijn wanneer ze ontmaagd worden, wil natuurlijk niet zeggen dat jij dat ook moet zijn. ‘Kijk vooral niet naar wat ‘normaal’ is, want er zijn geen standaarden.’ Lose your virginity wanneer jij je hier totally ready voor voelt. Maar: doe het wel A-L-T-I-J-D veilig!

Weet jij hoe je een condoom moet gebruiken? Doe hier de quiz!

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen