seks

Wat telt eigenlijk als seks?

Wanneer het aankomt op een intieme relatie met iemand, zijn sommige termen duidelijker dan anderen. Jij en je vriendinnen zijn het er waarschijnlijk allemaal over eens dat zoenen met tong, ‘tongzoenen’ wordt genoemd. En dat bij ‘second base’ er borsten in het spel komen.

Maar als het neerkomt op seks, schijnt er wat meer verwarring te zijn. Wat als je het bijvoorbeeld maar voor twee seconden hebt gedaan? Of wat als je seks hebt gehad met een meisje?

Eerlijk gezegd maakt de definitie van seks helemaal niet uit. Het enige wat telt is dat jij en je partner het beide willen en je protection gebruikt. But still, voor iedereen die het wil weten, hier is een seks-101: een kleine discussie over wat telt als seks en waarom.

Wat als ik al eens heb gemasturbeerd?

Masturberen staat niet gelijk aan seks en heeft niks te maken met maagd zijn of niet. Hoe dan ook is wel normaal om te masturberen voor of tijdens seks om een beter orgasme te krijgen. Jij en je partner kunnen zeker dingen in de slaapkamer wat spannender maken met masturberen.

Het is een veilige manier om je eigen lichaam te leren kennen en om je voor te bereiden op seks, aangezien je er zo achter kunt komen wat je wel of niet lekker vindt. Bonus: je hoeft je geen zorgen te maken om soa’s of zwangerschap.

Wat als ik geen orgasme heb gehad tijdens de seks?

Misschien denk je dat seks alleen telt als je een orgasme hebt gehad, maar dat is absoluut niet waar. Het is súper normaal voor jou (en je partner) om geen out-of-body experience te krijgen tijdens de eerste, tweede of zelfs honderdste keer seks.

Volgens Planned Parenthood heeft 1 op de 3 vrouwen moeite met het krijgen van een orgasme tijdens seks met een partner. Bovendien reageert iedereen anders op verschillende soorten seks en heeft elke vrouw weer andere voorkeuren over hoe zij gestimuleerd wil worden. Dus maak je niet te druk als je nog geen orgasme hebt gehad, het heeft gewoon tijd nodig!

Wat als er geen sprake was van penetratie, maar alleen de rest?

‘Outercourse’ betekent voor iedereen weer net iets anders. Go Ask Alice!, een bron van Columbia University’s Health Q&A Internet, omschrijft het als ‘het bedrijven van de liefde zonder penetratie in de vagina of anus. Het geeft koppels de kans om sexual en intiem met elkaar te zijn, zonder geslachtsgemeenschap te hebben.’

Sommige voorbeelden zijn: zoenen, samen masturberen, met sexspeeltjes spelen en droogneuken.

Wat als het voor maar twee seconden was?

Yep, dat is nog steeds seks. Ook al was het voor twee seconden.

Wat nog belangrijker is dan het wel vs. geen seks label: het maakt niet uit hoe lang de seks duurt, je partner moet een condoom dragen om zwangerschap en soa’s te voorkomen. Als je seksueel actief bent zou je jezelf (en je partner) regelmatig moeten laten testen op soa’s. Als je onder de 25 jaar bent, kun je jezelf gratis en anoniem bij de GGD laten testen. Maar ook al denken jullie beide niks te hebben, gebruik alsnog een condoom!

Condoom gescheurd? Here’s what to do!

Wat als zijn piemel er maar halverwege in is gegaan?

Er is geen officieel boek met seksregels dat in detail omschrijft wel percentage van een penis in een vagina moet zijn geweest om het te laten tellen als seks. Het is gewoon seks, of in ieder geval een poging tot seks.

En nogmaals, het maakt niet uit hoever zijn penis erin is gegaan (als je seks hebt met iemand met een penis), condooms zijn een must.

Wat als het alleen orale seks of anale seks was?

Sommige mensen beschouwen beide vormen niet als ‘echte’ seks omdat je er niet zwanger van kunt worden, of omdat ze orale seks als ‘third base’ beschouwen. Maar orale en anale seks zijn definitely vormen van seks. Het woord ‘seks’ zit niet zomaar in beide woorden. (En BTW, ook al is zwangerschap geen risico bij beide vormen, soa’s wel dus use protection.)

Wat als het met een meisje was?

Om seks te hebben, heb je geen penis nodig. Meisjes kunnen seks met elkaar hebben op allerlei verschillende manieren, inclusief vingeren, orale seks en seks met speeltjes.

FYI – ook hier loop je nog steeds een risico op soa’s, dus play safe!

Wat als je partner zegt dat het niet ‘telt’

Eerlijk, wie geeft hem/haar het recht om dat te zeggen? Seks kan voor iedereen een verschillende betekenis hebben, maar wat er in the end echt tot doet is hoe jij je erover voelt en dat je het veilig doet. And seriously, iedereen die hierover ruzie of er een probleem van maakt, is waarschijnlijk een persoon waar je sowieso niet mee naar bed wilt.

Wat als ik er geen toestemming voor heb gegeven?

Als jij zelf geen toestemming hebt gegeven voor de seks, heet het verkrachting of aanranding. Het maakt niet uit op welk punt je ‘nee’ of ‘stop’ hebt gezegd of je gedachten hebt veranderd. Als jij denkt dat je misschien wel bent aangerand, praat er dan alsjeblieft over met een volwassene of bel slachtofferhulp op 0900-9999-001 of ga naar verbreekdestilte.nl.

Bron: Seventeen | Beeld: Getty Images 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen