Vaccin

Dit weten we over het vaccin tegen corona

Veel landen zijn bezig met het maken van een vaccin tegen corona en het begint langzamerhand een race te worden welk land als eerste met een vaccin komt. Wij hebben alles wat we over het vaccin weten voor je op een rijtje gezet.

163 vaccins

Er zijn op dit moment 163 vaccins wereldwijd in ontwikkeling. De vaccins zijn nog lang niet af en er zal naar verwachting ongeveer maar 10% op de markt komen.

Drie fases

Met reageerbuizen, gekweekte cellen en eventueel op proefdieren, wordt het vaccin uitgebreid getest voordat het pas op de markt mag komen. Middelen met een goed resultaat worden daarna op mensen getest. Dit gebeurt nu bij 23 vaccins. De meeste van deze vaccins bevinden zich in de eerste of tweede fase: een klein groepje vrijwilligers krijgt het middel toegediend om te kijken of het middel veilig is en of het immuunsysteem wordt geactiveerd.

Twee farmaceutische bedrijven – bedrijven die verpakte geneesmiddelen produceren – AstraZeneca uit Engeland en Sinovac uit China zijn al bij de derde fase van het vaccin. Hun middel wordt al bij duizenden vrijwilligers in Brazilië toegediend. Als de groep vrijwilligers die het middel gehad hebben over een aantal maanden minder vaak besmet lijkt te zijn dan de groep vrijwilligers die het vaccin niet heeft gekregen, is er een mogelijkheid dat het middel beschikbaar wordt voor meerdere mensen.

Lees hier hoe het zit het met de COVID-19 instelling die opeens in je mobiel staat

Eerste testresultaten

Vandaag worden de eerste testresultaten van de eerste fase van het vaccin AZD1222 gedeeld in een belangrijk tijdschrift voor de medische wetenschap: The Lancet. Het is het vaccin dat het farmaceutische bedrijf AstraZeneca, waar we het net al over hadden, en wetenschappers van de Britse universiteit van Oxford ontwikkeld hebben. Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland hebben samen in totaal al 300 miljoen doses van het middel besteld. Maar of het vaccin werkt en helemaal veilig is, is nog niet zeker.

Update: het vaccin van de Britse universiteit van Oxford lijkt veilig en de eerste resultaten van de tests, die bij zo’n 1100 mensen werden afgenomen, zijn positief afgerond. Er zijn volgens de onderzoekers geen ernstige bijwerkingen geconstateerd en het vaccin leidt tot de aanmaak van antistoffen en T-cellen, staat in het tijdschrift The Lancet. Voor nu is het wel nog te vroeg om officieel te kunnen zeggen of het vaccin voldoende bescherming biedt tegen het coronavirus.

LEES OOK:

Beeld: Getty Images | Bron: Nu.nl, LINDA, NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen