liken mobiel

Bewezen: jongeren vinden dat een punt in berichten agressief overkomt

Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van een punt aan het einde van een sms of -WhatsApp-bericht agressief en intimiderend kan overkomen.

Het gebruiken van een punt

Het onderzoek werd door taalkundigen uitgevoerd bij Generatie Z, geboren na 1995 en dus opgegroeid met social media. ‘Als je een sms verstuurt zonder punt, is het al duidelijk dat je een bericht hebt beëindigd. Dus als je die extra markering toevoegt voor het beëindigen van een zin, geven jongeren daar vaak een negatievere ondertoon aan’, vertelt onderzoekster Lauren Fonteyn van de Universiteit Leiden. 

Zeker bij korte berichten lijkt het gebruik van de punt al helemaal overbodig, omdat de zin al is afgesloten. Maar dit is niet altijd zo. In een lang bericht met verschillende zinnen na elkaar, wordt de punt juist gebruikt om zinnen af te sluiten en structuur aan te brengen in de tekst, blijkt uit het onderzoek.

Check ook: Uit onderzoek blijkt dat je een stuk gezonder én gelukkiger bent als je The Sims speelt

Generatieverschil

Uit een onderzoek in 2015 onder taalkundigen van de Binghamton University in New York werd vastgesteld dat jongeren sms-berichten die eindigen op een punt (bijvoorbeeld ‘lol.’), als ‘minder oprecht’ beschouwen.

Oudere generaties interpreteren het daarentegen niet op die manier. Grote kans dat je weleens een appje hebt gekregen van je moeder, vader, tante of oma met ‘ok.’, ‘is goed.’ of ‘dat kan.’ Iets wat voor de oudere generatie heel normaal is, maar voor jongeren abrupt en onvriendelijk kan overkomen.

Vind jij het gebruik van punten in appjes ook ‘boos’ overkomen? Laat het ons weten via de poll in onze Instagram Stories!

LEES OOK:

Bron: AD.nl | Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen