Depressie

De tweede coronagolf is extra zwaar voor mensen met psychische problemen

We zijn allemaal hard getroffen door de tweede coronagolf en de lockdown, maar vooral voor mensen met psychische klachten kwam de tweede golf nog veel harder aan dan de eerste. Dit blijkt uit een onderzoek van MIND. Drie op de vier mensen die last hebben van psychische klachten, ervaren angst, oplopende spanning en stress, somberheid en depressie.

Onderzoek

Dit betekent dat sinds het eerste onderzoek van MIND in juni (net na de eerste golf), de toename van psychische klachten erg is gestegen. Toen had één op de drie mensen last van toegenomen klachten. Doordat de coronacrisis steeds langer duurt, zijn er steeds meer gevolgen.

Doordat veel mensen met psychische klachten hun dagbesteding kwijt zijn geraakt (denk aan werk, school of sport), raken ze in een sociaal isolement, blijkt uit het onderzoek.

Check ook: When your mind controls you: alles over depressie en angststoornissen

Gebrek aan sociale contacten

75 procent van de deelnemers zegt dat het negatieve of zeer negatieve gevolgen heeft voor hun sociale contacten, zoals contact met vrienden. En dat is niet zo gek, aangezien je met maar heel weinig mensen mag afspreken en 1,5 meter afstand moet houden. Volgens MIND is het dan ook ‘uitermate belangrijk om deze groep in de gaten te houden en hen na de lockdown te helpen het gewone leven weer op te pakken.’

Sociaal contact wordt ook erg moeilijk gemaakt doordat veel ontmoetingsplaatsen wegvallen door de coronamaatregelen, en de angst om besmet te raken helpt ook niet mee. Volgens MIND is het daarom belangrijk dat buurthuizen, inloopcentra en andere initiatievien op dit gebied openblijven tijdens de lockdown.

Vaccinatie

MIND wil dan ook graag dat mensen met psychische problemen (die ook lichamelijk kwetsbaar zijn) worden gezien als mensen met een kwetsbare achtergrond, zodat ze in de eerste vaccinatieronde worden meegenomen. Net zoals zorgmedewerkers die met deze groep werken en de mantelzorgers.

Benieuwd wat jij kunt doen? Check hier een aantal tips die tegen de coronadip kunnen helpen.

Bron: NOS | Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen