Girl Getty Images

Depressieve klachten onder jongeren komen vaker voor dan je misschien denkt

Uit onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt dat één op de zeven jongeren tussen de 15 en 25 jaar depressieve klachten ervaart.

Het onderzoek werd gehouden onder ruim 2100 jongeren uit verschillende groepen. Eén op de twaalf ondervraagden gaf zelfs aan dat ze door hun psychische klachten beperkt worden in hun dagelijks leven.

Mental health

Veel organisaties, zoals de Hersenstichting, zeggen dat ze zich zorgen maken over het gebrek aan aandacht rondom de mental health van jongeren. Praten over deze issues is meestal al een soort van ‘taboe’, maar er rust ook een stigma op psychische klachten die gepaard gaan met paniekaanvallen, slaapproblemen en mindere (school)prestaties.

Jongeren zouden volgens de organisaties veel last hebben van de prestatiesamenleving waarin ze opgroeien en de druk die ze op school ervaren. Ook is er niet genoeg hulp op het gebied van geestelijke gezondheid.

Prestatiedruk: wat is het en hoe kom je er vanaf?

Problemen worden alleen maar groter

De wachtlijsten in de jeugd-ggz zijn bijvoorbeeld veel te lang. ‘We kunnen niet aan de zijlijn blijven staan en het probleem groter en groter laten worden. Jongeren mogen hier niet de dupe van worden’, zegt Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting.

Jongeren vinden het volgens onderzoekers lastig om open te zijn over hun mental health. ‘Maar liefst 34 procent van de jongeren denken vaak onterecht dat mensen met psychische problemen een gevaar zijn voor de samenleving.’

Check ook: When your mind controls you: alles over depressie en angststoornissen

De Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie

De gezondheidsorganisaties starten daarom nu de ‘Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie’, om zo “psychisch leed een halt toe te roepen en Nederlandse jongeren te helpen om mentaal gezond te zijn”. Vandaag overhandigde deze bond een verklaring aan de tweede kamer waarin ze de politiek oproepen om tot een ‘Preventie akkoord Mentale Gezondheid’ te komen.

Twijfel jij om in therapie te gaan voor bijvoorbeeld depressieve klachten? Op pagina 26 t/m 28 van CG!’s nieuwe party issue lees je alles wat je moet weten over therapie.

Bron: LINDA. | Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen