Avondklok om 9 uur

Dit is alles wat je moet weten over de avondklok

Je hebt vast al gehoord dat er een avondklok is ingesteld. Het is best logisch dat zo’n heavy maatregel veel vragen oproept. Vanaf hoe laat mag je eigenlijk niet meer naar buiten? En wat zijn de uitzonderingen?

Vanaf wanneer geldt de avondklok?

Na lang debatteren, is de Tweede Kamer tot een besluit gekomen. De avondklok gaat op zaterdag 23 januari in en geldt iedere dag tussen 21:00 uur en 4:30 uur. Het was in eerste instantie de bedoeling dat je vanaf 20:30 uur niet meer over straat mocht, maar de meerderheid van de Tweede Kamer stemde voor een half uurtje later. De eindtijd is niet veranderd.

Zijn er uitzonderingen?

Er zijn een aantal uitzonderingen op de regel, die allemaal op hetzelfde neerkomen: je mag ‘s avonds naar buiten als het noodzakelijk is. Als je voor werk buiten moet zijn, moet je een (digitale) Werkgeversverklaring avondklok bij je hebben. Daarnaast mag je nog wel in je eentje je hond (aangelijnd) uitlaten. Ook geldt de avondklok niet voor mensen die terugkomen van een buitenlandse reis, naar een live talkshow gaan, naar een uitvaart gaan of iemand in nood moeten helpen. Doe je mbo, hbo of zit je op de universiteit en heb je ‘s avonds een examen? No worries, examens vallen ook onder de uitzondering.

De hele lijst met uitzonderingen vind je hier. In sommige gevallen moet je een ingevulde ‘eigen verklaring’ bij je hebben. Deze hoef je niet uit te printen en kan je gewoon vanaf je mobiel laten zien. Bij het uitlaten van de hond of iemand helpen in nood is dit niet nodig.

Check ook: Zó werkt het coronavaccin

What about winkels en bezorgdiensten?

De supermarkt en afhaallocaties van horeca moeten rond 20:15 uur dicht. Je kunt wél nog eten bestellen, want bezorgers kunnen een Werkgeversverklaring avondklok krijgen.

Wat gebeurt er als ik toch naar buiten ga?

Als je niet onder de uitzonderingen valt, maar wel op straat bent, kun je een boete van 95 (!) euro krijgen. Mark Rutte gaf aan dat er niet met waarschuwingen wordt gewerkt. Op het vervalsen van een Werkgeversverklaring, aka fraude, staat een nóg hogere straf. 

Coronamoe? Hier scoor je elke ochtend een positiviteitsboost

Mag een avondklok zomaar worden ingesteld?

Misschien vraag je je af of zo’n heavy maatregel wel zomaar mag worden ingesteld. In de grondwet staat namelijk dat mensen recht hebben op ‘vrije verplaatsing en vrij vestiging’. Toch mag een avondklok in dit geval mag wel, omdat die vrijheid kan worden beperkt om de volksgezondheid te beschermen.

Wat als je dakloos bent?

In veel steden gaat de nachtopvang eerder open, maar als daklozen daar niet heen willen, krijgen ze geen boete. Wel worden ze doorverwezen naar een opvangadres.

Check hier de rest van de nieuwe maatregelen.

Bron: NOS | Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen