Hoofddoekverbod

Dit is hoe het zit met het Franse hoofddoekverbod

Waarschijnlijk heb je het een en ander al voorbij zien komen op Instagram en Twitter over een hoofddoekverbod in Frankrijk. Maar hoe zit dat en komt dat verbod er echt?

Mogelijk hoofddoekverbod in Frankrijk

Via social media worden veel posts gedeeld over het hijab-verbod in Frankrijk. Dit komt omdat de Franse Eerste Kamer vorige week stemde over een wetsvoorstel dat het dragen van religieuze kleding en symbolen zou verbieden. Zo zou je in Frankrijk onder je achttiende geen hijab (hoofddoek) meer mogen dragen op openbare plekken en mogen moeders die een hijab dragen ook niet meer mee als begeleider op een schoolreisje. Dit voorstel komt van de rechtse partijen in Frankrijk die een meerderheid hebben in de Eerste Kamer.

Toch is de kans dat dit plan er écht komt klein. Dat zegt Frankrijk-correspondent Frank Renout tegen de NOS: ‘De kans dat dit in de Franse wet komt te staan is heel erg klein, want de Franse regering is tegen. De Franse regering heeft juist weer de meerderheid in de Tweede Kamer in Frankrijk.’ De Franse Tweede Kamer moet nog over het verbod gaan stemmen. In die Kamer lijken ze het er niet mee eens te zijn en dat zou betekenen dat het hijab-verbod er dus niet komt. Tegen het wetsvoorstel is bovendien een petitie gestart.

Reacties op Instagram

Op Instagram en andere social media platforms laten veel mensen zich uit over dit wetsvoorstel. Zo plaatste influencer Rawdah Mohamed een Instapost met de tekst ‘hands of my hijab‘ en deelde ze Tweets van andere vrouwen die het er ook niet mee eens zijn.

Ook via Twitter wordt er veel aandacht aan besteed:

TikTok over hoofddoekverbod

Via TikTok deelt de 17-jarige activist Niamh Grant video’s over allerlei politieke onderwerpen, waaronder het hijab-verbod. Haar TikTok over dit onderwerp kreeg meer dan drie miljoen views:

@nevtalkspolitics

How hard is it to see this Islamophobia?? #fyp #foryou #boycottfrenchproducts #macron #endislamaphobia #savethemuslims #muslimandproud @muslim

♬ original sound – Niamh Grant

Vragen over de hijab? Check dan onze Q&A op Instagram met Rhaida!

Bron: NOS Stories | Beeld: Instagram @rawdis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen