1 juli

Even samengevat: dit mogen we weer vanaf 1 juli

Tijdens de persconferentie van gisteravond heeft minister-president Mark Rutte weer een aantal nieuwe dingen bekendgemaakt. Zo zijn er een hoop nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen vanaf 1 juli. Wat allemaal precies weer mag? Hier een kleine samenvatting.

Openbaar vervoer

Vanaf 1 juni mocht iedereen alweer met het OV reizen, en was het niet meer alleen beperkt voor noodzakelijke reizen. Wel blijft het verplicht om mondkapjes te dragen en moeten reizigers proberen om drukte/spits te vermijden.

Krijg je het snel benauwd van mondkapjes? Check hier een aantal tips hoe je dat kunt voorkomen.

Na 1 juli komen er nog meer versoepelingen, al blijft Rutte streng over het houden van 1,5 meter afstand. ‘Door afstand te houden geven we ruimte aan elkaar. Dat wil ik het liefst van de daken schreeuwen. De anderhalve meter en andere basisregels blijven cruciaal. Dat verandert niet.’

Events en horeca

Bij evenementen en horeca verdwijnt binnen en buiten het maximumaantal aanwezigen, zolang er maar 1,5 meter afstand wordt gehouden, er vaste zitplaatsen zijn en er met reserveringen wordt gewerkt. Ook moet er altijd worden gevraagd naar de gezondheid van de gasten. Er moeten genoeg sanitaire voorzieningen aanwezig zijn, om zo drukte bij toiletten te voorkomen. Als een restaurant of event zonder reserveringen wil werken, geldt er een maximum van 100 personen binnen en maximaal 250 personen als het buiten is.

Andere maatregelen

Verder is het nog steeds van belang dat mensen zoveel mogelijk thuis blijven werken (voor zover dat kan). Daarnaast hoeven leerlingen in het voortgezet onderwijs geen afstand meer van elkaar te houden, al moeten ze wel voldoende afstand van de docenten houden. Studenten op de hogeschool of universiteit moeten zich nog wél aan de anderhalvemeterregel houden.

In taxi’s en touringcars zijn weer alle zitplaatsen beschikbaar en ook mag je weer in de auto zitten met mensen buiten je eigen huishouden. Het advies is hierbij wel om een mondkapje te dragen en goed te checken of degene waarmee je in de auto zit klachten heeft.

Ook mogen alle sporten weer beginnen en mogen sportscholen weer open, zolang er maar wel 1,5 meter afstand wordt gehouden. Tijdens voetbalwedstrijden zijn spreekkoren niet toegestaan, al is het voor zangkoren en zangensembles wel weer mogelijk om te repeteren en op te treden.

Check hier motiverende fitness accounts om te volgen op IG en YouTube!

De discotheken en nachtclubs blijven voorlopig nog gesloten. Op 1 september wordt hier opnieuw naar gekeken.

LEES OOK:

Bron: Vriendin

Beeld: GettyImages & Giphy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen