Mark Rutte tijdens persconferentie over corona

Dit is wat je moet weten over de verscherpte corona maatregelen en mogelijke avondklok

Vandaag om 14:00 uur was het weer tijd voor een landelijke persconferentie over het coronavirus en er zijn een aantal (heavy) extra maatregelen bijgekomen. Wij hebben een lijstje met alles wat je moet weten!

Avondklok

De avondklok, waarover de afgelopen dagen druk over gesproken is, is nog niet definitief ingesteld. Dat komt doordat de Tweede Kamer er vandaag of morgen nog over gaat debatteren. Als de avondklok ingaat, mag je tussen 20:30 uur en 4:30 uur niet meer naar buiten. Ook moeten de winkels die ‘s avonds open zijn, eerder dicht. Als de avondklok wordt ingesteld, zal deze waarschijnlijk aankomende zaterdag of zondag ingaan.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen op deze bijzondere regel. Als je een geldige reden hebt om buiten te zijn na 20:30 uur, mag dat met een ondertekende verklaring. Denk hierbij vooral aan werk, noodgevallen of examens. Ook werd tijdens de persconferentie duidelijk dat je je hond nog steeds mag uitlaten. Als je niet onder de uitzonderingen valt, maar toch buiten bent, kun je een boete krijgen van 95 (!) euro. Ook heb je een groot probleem als je de ondertekende verklaring hebt vervalst, omdat dit dan onder ‘fraude’ valt.

Check ook: Kun je de griep en het coronavirus tegelijkertijd krijgen?

Thuisbezoek

Tot nu toe mocht je twee mensen per dag thuis uitnodigen, maar dat is tijdens de persconferentie beperkt tot één persoon. Deze maatregel geldt vanaf nu.

Coronadip? Deze tips kunnen helpen

Vliegverbod

De overheid wil graag dat reizigers na hun reis verplicht in quarantaine moeten, maar daarvoor moet de wet worden aangepast. Aangezien dat best lang kan duren, geldt er totdat de quarantaine is geregeld een vliegverbod voor vluchten uit risicovolle landen. Dit vliegverbod gaat in op zaterdag 23 januari en geldt voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.

Check ook: Zó werkt het coronavaccin.

Andere maatregelen

Verder mogen er nog maar vijftig mensen op een begrafenis komen en gaat er meer worden getest. Al deze maatregelen gelden voorlopig tot 9 februari. ‘Mijn oproep aan Nederland is echt: laten we ons met z’n allen aan de maatregelen houden’, liet Mark Rutte tijdens de persconferentie weten. De maatregelen zullen volgens Rutte veel van mensen vragen, maar zullen ook veel opleveren. Nog even volhouden dus. We komen hieruit.

Het kabinet is afgetreden, maar wat betekent dat?

Bron: NOS | Beeld: ANP – Bart Maat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen