Ongesteld

Good news: Schotland maakt menstruatieproducten gratis

De eerste stap in the right direction is gezet: Schotland heeft als eerste land ter wereld menstruatieproducten voor alle vrouwen gratis gemaakt!

Gratis menstruatieproducten

Het parlement in Schotland heeft unaniem voor gratis menstruatieproducten gestemd. Dat maakt Schotland het eerste land ter wereld dat deze wet gaat invoeren! ‘Schotland zal niet het laatste land zijn dat ongesteldheidsarmoede naar de geschiedenis verwijst, maar we kunnen het eerste zijn’, vertelt parlementslid Monica Lennon. Zij heeft het wetsvoorstel ingediend, dus is very happy met de uitkomst. De Schotse premier Nicola Sturgeon liet op Twitter weten dat zij trots is om te stemmen voor deze ‘baanbrekende wetgeving’.

Menstruatieproducten zijn in Schotland vanaf nu verkrijgbaar op openbare plekken, zoals apotheken, buurthuizen en jeugdclubs.

Check ook: 10 mythes over ongesteldheid die niet waar zijn.

Menstruatie-armoede

Menstruatie-armoede houdt in dat diegenen die menstrueren niet genoeg geld hebben om producten als tampons en maandverband te kopen, wat obviously een groot probleem is. Monica Lennon is het daarmee eens. ‘Niemand zou zich zorgen moeten maken over waar haar volgende tampon, maandverband of herbruikbaar product vandaan moet komen.’

In 2017 bleek dat ongeveer 10 procent van de meisjes in Groot-Brittannië niet genoeg geld heeft voor menstruatieproducten. Veel van hen spijbelden daarom tijdens hun ongesteldheid. Daarom zijn sinds 2018 producten als maandverband en tampons al gratis voor studenten in Schotland. Door de nieuwe wet zijn de producten nu voor alle vrouwen gratis.

Lees ook: ‘Hoe weet je wanneer je ongesteld wordt?’

Nederland

In Engeland en Nieuw-Zeeland worden menstruatieproducten ook al gratis op scholen aangeboden. In Nederland is menstruatie-armoede ook een probleem, maar door gebrek aan onderzoek is niet duidelijk hoe groot dit probleem is. Hopelijk heeft Schotland een statement neergezet waar Nederland (en de rest van de wereld) wat van kan leren en maken we met z’n allen een einde aan menstruatie-armoede.

Bron: NOS | Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen