Mark Rutte laat weten dat het kabinet aftreedt

Het kabinet is afgetreden, maar wat betekent dat?

Grote kans dat je er de laatste iets van meegekregen hebt, maar vandaag is het echt gebeurd: het kabinet is afgetreden. Wat houdt dat precies in? En wat zijn de gevolgen?

Wat houdt aftreden in?

Het kabinet bestaat uit alle ministers en alle staatssecretarissen. Het kabinet-Rutte III was het Nederlandse kabinet, en werd gevormd door de partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Als een kabinet aftreedt (of ‘valt’), neemt het ontslag voordat het normaal gesproken ten einde zou komen (na de volgende verkiezingen). Er moeten dan nieuwe verkiezingen worden gehouden, zodat het volk een nieuw kabinet kan kiezen.

Waarom is het kabinet afgetreden?

Het hele kabinet treedt af vanwege de toeslagenaffaire. In case you missed it, hier een korte recap. In de toeslagenaffaire, die al sinds 2013 aan de gang is, werden duizenden ouders erg benadeeld. De Belastingdienst beschuldigde ze namelijk onterecht van fraude met de kinderopvangtoeslag, waardoor ze veel geld moesten betalen.

De betrokken ouders werden eerst onnodig hard aangepakt door de overheid en daarna kreeg de Belastingdienst bijna altijd gelijk in rechtszaken. Veel mensen vinden dat de rechtspraak daarmee het volk niet genoeg heeft beschermd. Het kabinet treedt nu af om te laten zien dat de situatie serieus wordt genomen. ‘Hiermee laat het kabinet zien: wij zijn met z’n allen verantwoordelijk voor de toeslagenaffaire en nemen die verantwoordelijkheid ook’, zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

Check ook: Dit is er vorige week allemaal in Amerika gebeurd

Wat heeft dat voor gevolgen?

Het kabinet wordt door het aftreden demissionair. Dit betekent eigenlijk gewoon ‘ontslaggevend’, en duidt op de toestand waarin het kabinet zijn ontslag heeft aangeboden aan de Koning. Het kabinet heeft het politieke vertrouwen verloren door de toeslagenaffaire en heeft daarom zijn ontslag aangeboden. Het gevolg hiervan is dat het kabinet alleen nog lopende zaken mag afhandelen en geen omstreden zaken mag behandelen. Het kabinet mag dus geen besluiten meer nemen over onderwerpen waar veel onenigheid over is, maar de coronacrisis is te important om te laten liggen. Daarom mag het kabinet daar nog wél over beslissen. De Tweede Kamer kan vanaf nu ook de coronamaatregelen van het kabinet makkelijker tegenhouden.

Rutte, Hoekstra, Kaag en Seegers (de leiders van de betrokken politieke partijen) blijven waarschijnlijk lijsttrekker. Dat betekent dat je bij de volgende verkiezingen (in maart)gewoon op hen kunt stemmen. Op PvdA-leider Lodewijk Asscher kun je niet meer stemmen. Hij stond in zijn eigen partij erg onder druk en kreeg van veel kiezers de schuld van de toeslagenaffaire, en is afgetreden.

Heb je de persconferentie over corona gemist? Dit is alles wat je moet weten

Bron: De Volkskrant, NU.nl, RTL Nieuws| Beeld: ANP – Bart Maat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen