Danser in balletwereld bij zonsopgang

Racisme in de balletwereld: deze danseressen spreken zich uit

Het zou common sense moeten zijn dat je nooit iemand veroordeelt op basis van zijn of haar huidskleur. Helaas is er toch nog sprake van racisme in de wereld. Zo ook in de balletwereld.

Een danseres van het Staatsballett Berlin is er klaar mee. Ze komt voor zichzelf op en vertelt haar ervaringen als de enige zwarte ballerina in het gezelschap. Net als ballerina Michaela DePrince, die begin dit jaar op de cover van ons Boss Babe issue stond en haar verhaal uitgebreid met ons deelde.

Chloé Lopes Gomes

De danseres uit Berlijn, Chloé Lopes Gomes, heeft zich in 2018 bij balletgezelschap Staatsballett Berlin aangesloten. Afgelopen oktober werd haar contract niet verlengd, met als excuus de coronacrisis, maar Chloé vindt dit hard to believe. Zo zou ze al jaren gediscrimineerd worden en zou haar balletmeester haar al vanaf de allereerste dag hebben ingewreven dat ze niet tussen de andere dansers past. Daarnaast zou haar huidskleur niet ‘esthetisch’ zijn en zou ze alleen zijn aangenomen om te laten zien dat het bedrijf “er ook zo-een heeft”. Shocking.

Daarom vecht Chloé haar ontslag nu aan en spreekt ze zich uit over racisme in de balletwereld.

Witte make-up

De dansleraar van Chloé dwong haar bovendien om witte make-up te dragen tijdens uitvoeringen van het Zwanenmeer, zodat ze “op zou gaan” in de groep. Chloé weigerde dit en heeft meerdere keren een klacht ingediend bij de directie. Toch werd er niets mee gedaan en ook de andere dansers kwamen niet voor haar op. Chloé kan wel raden hoe dit komt. ‘Dansers leven in angst om ontslagen te worden als ze klagen’, vertelt de ballerina. ‘Er is geen veilige manier voor dansers om discriminatie of mishandeling te melden.’

De directeur van Staatsballett Berlin, Christiane Theobald, is geschrokken van het nieuws. ‘Het racistische en discriminerende gedrag dat in ons bedrijf aan het licht kwam, doet ons groot verdriet … Er is heel veel werk aan de winkel om de problemen rondom discriminatie aan te pakken‘, schreef ze in een statement. Ze maakte daarin ook bekend dat er een gedragscode komt met hierin een antidiscriminatieclausule. Een grote stap in de goede richting voor de balletwereld.

Check ook: Powergirl Sohna bedacht een burgerinitiatief om het thema racisme verplicht te behandelen op school

Niet verrassend

De Duitse danscriticus Dorion Weickmann is niet surprised over Chloé’s uitspraken. Zij zegt dat Staatsballett Berlin zeker niet het enige gezelschap is met problemen op het gebied van racisme. Bij Opéra National de Paris, het belangrijkste balletgezelschap van Frankrijk, werd eerder ook al onderzoek naar racisme gedaan. Dat onderzoek werd opgestart nadat 400 medewerkers tekenden voor maatregelen tegen racisme. Zij wilden bijvoorbeeld geen witte mensen meer schminken voor rollen die eigenlijk door zwarte dansers gespeeld moeten worden. Daarnaast wilden ze niet langer dat alle klassieke balletdansers lichtroze kleding hoeven te dragen.

Michaela DePrince

Ook voor Michaela DePrince waren de kledingeisen een struggle. Eerder dit jaar hebben wij ballerina Michaela DePrince geïnterviewd over haar ervaringen als zwarte vrouw in de balletwereld. Zij vertelde toen: ‘Ik hoorde vaak dat ik er meer uit moest zien als de andere meiden. Dan moest ik een roze panty aan, omdat dat de juiste ballet attire was. Terwijl dansers met een lichte huid juist roze dragen – een kleur die dichtbij hun huidskleur zit – om hun lijnen te verlengen. Voor mij was het een struggle. Het voelde alsof ik twee verschillende mensen was: mijn bovenkant bruin en mijn onderkant wit.’

Gelukkig hoeft Michaela dit nu niet meer te doen. ‘Toen ik van mijn director hier in Nederland bruine panty’s mocht dragen, ongeveer vier jaar geleden, voelde ik me voor het eerst mezelf op het podium. Which was absolutely incredible. Eindelijk kon ik de danser zijn die ik altijd wilde zijn.’

cosmo cover michaela

Graag het hele interview met Michaela DePrince lezen?

SHOP HIER CG!'S BOSS BABE ISSUE

Het nieuws over Chloé is zeker niet aan Michaela voorbijgegaan. Ze heeft er op Instagram een bericht over geplaatst. In de caption schreef ze: ‘It takes courage om een zwarte ballerina te zijn. It takes more courage om voor jezelf op te komen in een industrie die je niet eens lijkt te accepteren.’

Check hier 10 leerzame boeken om te lezen als je je meer wil verdiepen in racisme

Donkere spitzen

Dat zwarte dansers nog niet volledig geaccepteerd zijn in de balletwereld, is ook duidelijk te zien aan de spitzen. Het zal je misschien verbazen, maar er zijn slechts twee grote bedrijven (Freed of London en Gaynor Minden) die (sinds kort) spitzen in verschillende kleuren verkopen. In de gemiddelde danswinkel worden alleen roze spitzen verkocht, die passen bij lichte huidskleuren. Zwarte ballerina’s moesten hun spitzen verven met foundation. ‘Ik gebruikte twaalf tot vijftien tubes foundation per week’, vertelde danseres Cara Robinson aan de BBC. ‘Het is een naar ritueel.‘ Hopelijk hebben Freed of London en Gaynor Minden met hun statement de eerste stap gezet naar inclusie in de balletwereld en nemen andere bedrijven en dansgezelschappen hier een voorbeeld aan.

Lees hier: Deze TikTok creators gebruiken de App om systematisch racisme onder de aandacht te brengen

Bron: NOS, Vogue, NPO Radio 4, The Guardian| Beeld: Unsplash – David Hofmann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen