kleding

Hier krijg je nu statiegeld op je versleten kleding

Statiegeld op plastic flessen en bierflesjes kennen we, en binnenkort komt er óók op plastic blikjes statiegeld. But what about old clothes? Het Rotterdamse bedrijf Drop & Loop heeft een inleverpunt opgezet waar mensen hun kleding kunnen inwisselen voor statiegeld.

150 miljoen kilo

Volgens Drop & Loop belandt er 150 miljoen kilo aan kleding bij het restafval. Dit is precies de reden waarom ze het inleverpunt bedachten. Mensen gooien een T-shirt die ze niet meer mooi vinden al snel in de prullenbak. ‘Dit terwijl het heel goed een tweede leven kan hebben, bijvoorbeeld door recycling‘, vertelt Carlijn Oosthoek van Drop & Loop aan EditieNL.

Duurzaamheid

Het bedrijf hoopt dat het statiegeld ervoor zorgt dat mensen hun kleding niet meer bij het restafval gooien. ‘We willen mensen belonen voor duurzaam denken en doen.‘ Volgens Carlijn zijn er al veel mensen bekend met duurzaamheid, maar ze denkt dat een grote groep mensen het vooral voor de korting zal doen.

De kleding die je inlevert, wordt opgehaald en naar een sorteercentrum gebracht. Zit er kleding tussen dat nog gedragen kan worden? Dan krijgt dit een tweede leven. Van het overige textiel wordt nieuw garen gesponnen waar weer stoffen van worden gemaakt die uiteindelijk in nieuwe kleding of andere duurzame producten veranderen.

Check hier 10x Eco woorden om toe te voegen aan je fashion woordenboek

Kleine beloning

De vraag is alleen of het ook echt gaat werken. Onderzoeker Milieuvraagstukken Geert Bergsma vindt statiegeld een interessante methode vanwege de financiële beloning. ‘Mensen doen de gekste dingen voor een kleine beloning‘, vertelt hij aan EditieNL. Het eerste inleverpunt van Drop & Loop is te vinden bij de Albert Heijn in Krimpen aan den Ijssel. Wil je ook een inleverpunt bij jou in de buurt? Vul hier jouw postcode in! Bij 250 meldingen gaat Drop & Loop op zoek naar een locatie voor bij jou in de buurt.

Hier vind je 7 Dingen die je moet weten over ethisch verantwoord shoppen

Bron: EditieNL, Drop & Loop | Beeld: GettyImages, ondacaracola photography

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Anoniem
    Anoniem
    Reactie: Hi! Would you mind if I share your blog with my facebook group? There's a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Cheers
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen