Tiktok

India verbant TikTok en gebruikers vrezen dat Amerika next is

India heeft TikTok en een heleboel andere mobiele apps die in China zijn gemaakt verbannen. Nu vrezen gebruikers dat andere landen volgen…

TikTok verbannen uit India

Het grote Chinese bedrijf onderging een gigantische groei in de laatste drie jaar en werd bijna meer dan 2 miljard (!) keer gedownload. Maar nu wordt de populaire app geconfronteerd met een grote terugslag.

Samen met 58 andere Chinese apps is TikTok vorige week verbannen in India. De app ondergaat hiermee een hoop verlies aangezien miljoenen van hun gebruikers uit India komen (660 miljoen downloads to be exact). Officieel werden veiligheidsproblemen als reden opgegeven, maar there’s more to it. Twee weken eerder werden er namelijk 20 Indiase soldaten gedood aan de Chinese grens.

Amerika

Afgelopen maandag kreeg staatssecretaris Mike Pompeo de vraag: ‘Zou je iemand aanraden om TikTok te downloaden?’. Hierop reageerde hij met ‘Alleen als je je privé-informatie in de handen van de Chinese Communistische Partij wil hebben.’

Op de vraag of hij ook Chinese apps zou verbannen, antwoordde hij met ‘Ik wil niet voor de president spreken, maar het is iets waar we naar aan het kijken zijn.’ Een nogal zorgwekkende verklaring voor TikTok (en haar gebruikers) dus.

Ook Nikki Haley, voormalig ambassadeur bij de Verenigde Naties, is over de actie van India te spreken en tweette: ‘Goed om te zien dat India 59 populaire apps heeft verbannen die eigendom zijn van een Chinees bedrijf.’

Wist je ook dat vanaf 2024 of 2025 deze gegevens niet meer vermeld staan op je ID-kaart?

Afstand nemen van China

Het verbannen in India heeft TikTok extreem nerveus gemaakt en daarom probeert het bedrijf nu op alle mogelijke manieren afstand te nemen van China. Zo kondigde ze op maandag aan dat het Hong Kong ‘binnen enkele dagen’ zou verlaten, nadat een nieuwe nationale veiligheidswet was ingevoerd. 

TikTok liet ook weten dat ze nooit gegevens zouden uitwisselen met China. De CEO van TikTok, mr. Mayer, schreef een brief aan de Indiase regering met ‘Ik kan bevestigen dat de Chinese regering ons nooit een verzoek heeft gedaan voor de TikTok gegevens van Indiase gebruikers. Als we ooit in de toekomst zo’n verzoek ontvangen, zouden we er niet op ingaan.’ 

Zo krijg je meer volgers en views op TikTok

Concurrenten

Er zijn nu al concurrenten op de loer voor het vervangen van de populaire app. Zo is Facebook bezig met een Instagram feature waarbij je video’s van 15 seconden kunt posten. Klinkt bekend in de oren, right?

Of TikTok ook echt verbannen gaat worden in meerdere landen is nog niet bekend, maar zeker nu de app zo’n groot succes is, vrezen gebruikers voor de verdwijning ervan.

LEES OOK:

Bron: BBC, CNN

Beeld: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen