App

Je kunt nu een Corona-app op je telefoon downloaden en zo werkt het

Vanaf vandaag kun je een officiële Corona-app downloaden. De app heet ‘CoronaMelder’ en dit is alles wat we erover weten.

Corona-app

De app ‘CoronaMelder’ waarschuwt je als je de afgelopen twee weken een langere tijd in de buurt bent geweest van een mede-appgebruiker, die besmet is met het coronavirus. Via deze app kunnen ook onbekenden anoniem worden gewaarschuwd, bijvoorbeeld mensen waarmee je in het openbaar vervoer hebt gereisd. Dit is handig, omdat de GGD alleen contacten kan waarschuwen die mensen kennen en zich nog herinneren.

De app is vanaf vandaag te downloaden in de appstores van Google en Apple. In Twente en Drenthe gaan de GGD’s er al gelijk mee werken. App-gebruikers die positief getest zijn op corona, worden gevraagd om een sleutelcode door te geven die de app genereert. Vervolgens kan de app-gebruiker toestemming geven om anoniem een waarschuwing te sturen naar alle appgebruikers waarmee hij/zij de afgelopen twee weken langer dan vijftien minuten in de buurt is geweest.

Melding

Krijg je een melding dat je bij iemand in de buurt bent geweest die besmet is met het coronavirus, dan krijg je hetzelfde advies als iemand die opgespoord is via bron- en contactonderzoek: blijf veertien dagen thuis en laat je testen bij klachten. Deze waarschuwing is anoniem. De overheid of GGD kunnen dan ook niet zien dat je deze melding hebt gehad.

Bovendien verdwijnt het bericht vanzelf weer van je telefoon, dus een restaurant kan jou bijvoorbeeld niet verplichten om het te laten zien of de app te downloaden. ‘De app is geen coronapaspoort of verklikker’, zegt Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid van het ministerie van Volksgezondheid en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de app tegen AD.nl.

Privacy

Bang dat de app inbreuk maakt op je privacy? Dat is volgens Ron niet nodig. ‘De app die er nu is waarborgt volledig de privacy van de gebruikers’. CoronaMelder wisselt via Bluetooth anonieme gegevens uit met andere gebruikers waar je minimaal vijftien minuten bij in de buurt bent. De app gebruikt geen locatiegegevens en slaat alleen anonieme codes op. De overheid weet dus niet waar je je bevindt of met wie je precies in contact bent gekomen.

Na 14 dagen worden de codes automatisch weer verwijderd van je telefoon.

‘Als je vroeger, sneller, meer mensen waarschuwt dat ze in contact zijn geweest met iemand met corona, kan dat helpen om de infectieketens te beperken’, vertelt Ron. ‘Elke besmetting die je met de app voorkomt, spaart mogelijk een leven.’

Op 1 september wordt de app in heel Nederland gelanceerd.

Img 2729

LEES OOK:

Bron: AD.nl | Beeld: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen