Corona mondkapje voor lockdown

Nederland in lockdown: dit zijn alle maatregelen

Minister-president Mark Rutte heeft gister Nederland streng toegesproken en laten weten dat het land in een strenge lockdown gaat tot en met 19 januari. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Wij hebben de belangrijkste maatregelen voor je op een rijtje gezet.

Scholen

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: de scholen gaan vanaf woensdag dicht. Basisscholen, middelbare scholen en het hoger onderwijs gaan tijdens deze lockdown zoveel mogelijk online lesgeven. Goed nieuws voor de leerlingen in het examenjaar: zij mogen nog wel gewoon naar school. Ook blijf het praktijkonderwijs open.

Gasten

Met Kerst coming up, vroeg iedereen zich natuurlijk af hoeveel mensen je thuis zou mogen uitnodigen. Rutte maakte bekend dat tijdens deze lockdown je maximaal twee mensen per dag mag ontvangen, maar dat de regering tijdens de kerstdagen een uitzondering maakt. Zo mag je op 24, 25 en 26 december maximaal drie mensen uitnodigen.

Winkels

Alle niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels, tuincentra en meubelzaken, hebben vandaag om 00:00 hun deuren moeten sluiten. Hierdoor zal er minder drukte in steden ontstaan (want kerstinkopen doen zit er nu niet meer in) en komen mensen uit onze buurlanden niet in Nederland shoppen. Supermarkten, drogisterijen en dierenspeciaalzaken blijven dus wel gewoon open. Hier vind je een hele lijst van winkels die nog open blijven.

Dagjes uit

Doorstroomlocaties, zoals pretparken, bioscopen en theaters moeten weer sluiten. Een dagje uit zit er voorlopig dus niet in. De bibliotheken blijven tijdens deze lockdown wel open voor het inleveren en ophalen van boeken.

Check ook: 9 ideeën om met je lover te doen tijdens de lockdown

Horeca

Restaurants en cafés blijven (of course) dicht, maar je kunt nog steeds eten afhalen (phew). Goed nieuws: de oliebollenkramen blijven open, dus je kunt op 31 december as always je favo New Year’s snack eten. Er is wel één belangrijke verandering: ook de restaurants en bars in hotels moeten hun deuren sluiten. Ook is roomservice niet meer toegestaan.

Sport

Bad news voor alle fitgirls: ook de sportscholen moeten de komende vijf weken dichtblijven. Hetzelfde geldt voor sauna’s en zwembaden. Je mag nog wel buiten sporten, maar met maximaal twee personen (als je natuurlijk 1,5 meter afstand houdt). Teamtrainingen en competitiewedstrijden mogen niet meer.

Voor jongeren onder de 18 jaar blijven buitensportlocaties wel nog open. Zij hoeven ook geen 1,5 meter afstand te houden. De topsport mag ook nog doorgaan, maar zonder publiek.

Check hier alle sport essentials voor je home workout.

Contactberoepen

Als je een bezoekje aan de kapper had gepland, heb je pech. Mensen met een contactberoep, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, mogen de aankomende weken niet werken. Je kunt nog wel je tanden laten checken bij de tandarts en naar de fysiotherapeut gaan, want mensen met een contactberoep in de zorg kunnen tijdens de lockdown gewoon doorwerken.

Check ook: In dit land zijn de eerste mensen ingeënt tegen het coronavirus

Reizen

Je kunt nog steeds met de trein of met de bus, maar het OV is nu alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. Ook zijn buitenlandse reizen nog steeds mogelijk, maar de regering adviseert dringend om niet te boeken tot half maart. Reizigers die van buiten de EU naar Nederland willen komen, moeten eerst een negatieve coronatestuitslag hebben om ons land binnen te komen.

Cosmogirl Mask Impression
Shop hier het CosmoGIRL! mondkapje

Religie

Gebedshuizen, waaronder kerken en moskeeën, blijven deze vijf weken geopend.

Bron: NU.nl | Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen