Https Www.instagram.com Jacobblijfthier

Nederland komt in actie voor 13-jarige Jacob met #jacobblijfthier

Het zal je maar gebeuren: je bent gevlucht van oorlog en woont al jaren in Nederland, maar dan moet je terug. Terug naar een land dat je niet eens kent. Dit is de harde realiteit voor de 13-jarige Jacob en zijn moeder Tina.

De achtergrond van Jacob

Jacob is opgegroeid in het onrustige Syrië. Toen hij als klein jongetje gewond raakte bij een bombardement op zijn school, waarbij een vriendje van hem ter plekke overleed, was de maat vol en besloot zijn moeder om met hem te vluchten. Ondertussen woont de 13-jarige Jacob alweer vijf jaar in Nederland en is hij helemaal geïntegreerd. Toch wil de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hem en zijn moeder uitzetten naar Armenië.

Maar waarom Armenië en niet Syrië? Dit omdat de moeder van Jacob voor haarzelf en voor Jacob een Armeens paspoort heeft aangevraagd, aangezien ze hiermee mogelijk een visum kon krijgen voor Europa (zonder succes). Vanwege het Armeense paspoort ziet de IND nu een uitzetting naar Armenië als optie, omdat dit wordt gezien als een veilig land, terwijl Jacob er nog nooit is geweest.

Petitie en #jacobblijfthier

Het verhaal zorgt voor veel commotie. Jacob’s vrienden zijn dan ook gelijk in actie gekomen en er is een petitie gestart om aandacht te vragen voor de situatie van Jacob en zijn moeder Tina met de hashtag #jacobblijfthier. Met deze actie maken zij zich hard voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning voor Jacob en zijn moeder. Daarbij willen ze dat de overheid werk maakt van een menselijk asielbeleid, in plaats van geïntegreerde mensen met een toekomstvisie in Nederland als Jacob uitzetten. Ze doen dit niet alleen voor Jacob, maar ook voor andere vluchtelingen in een vergelijkbare situatie.

Check ook: Te weinig vrouwen in de regering: teken de petitie voor gelijke man-vrouwverdeling!

Jacob in ‘De Vooravond’

In het programma De Vooravond vertelde Jacob over zijn leven in Nederland: ‘Ik ga naar de havo en zit in het eerste jaar. Ik zit op breakdance, ik zit op gitaarles. Ik heb vrienden.‘ Toen er werd gevraagd of hij zich iets kan voorstellen bij een uitzetting naar Armenië, zei Jacob: ‘Nee, dat wil ik ook niet doen, want mijn toekomst is hier. Ik heb daar geen toekomst. Ik spreek de taal amper en ik ben er nooit geweest.’ Na een vraag over zijn toekomstplannen, laat Jacob weten dat hij arts wil worden. Check de video hieronder.

De hele aflevering met Jacob kan je hier terugkijken en de petitie kan je hier ondertekenen. Wil je op de hoogte blijven? Volg @jacobblijfthier dan op Instagram.

Bron: DeGoedeZaak, Linda.nl | Beeld: Instagram @jacobblijfthier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen