Maandverband

Onderwijsinstelling in Amsterdam biedt als eerste gratis menstruatieproducten aan

De Vrije Universiteit in Amsterdam is de eerste Nederlandse onderwijsinstelling die gratis menstruatieproducten aanbiedt! That means: gratis tampons en maandverband voor iedereen die het nodig heeft.

Gratis menstruatieproducten

Studentenvakbond SRVU heeft zich hard gemaakt voor gratis menstruatieproducten en dit heeft ervoor gezorgd dat de VU nu een kastje heeft geplaatst met tampons en maandverband. Een kastje dat voor iedereen toegankelijk is! Voor studenten, werknemers en óók voor non-studenten. Heb je niets bij je, word je net ongesteld of kun je het niet betalen? Dan kan je zonder gêne iets pakken.

Nederland is trouwens niet het eerste land waar menstruatieproducten gratis worden, want in Schotland, Engeland en Nieuw-Zeeland zijn ze al langer bezig met menstruatieproducten beschikbaar maken voor iedereen.

Studenten nemen het voortouw

Nadat andere landen de menstruatiearmoede gingen aanpakken met gratis producten voor meiden, is er in Nederland in de politiek ook over gesproken. Helaas zonder resultaat. Kata Rakić, vice-voorzitter van de studentenbond, zegt tegen Metro: ‘De PvdA bracht dit onderwerp al eens ter discussie. Maar een vervolg bleef uit. Waarom zou je wachten op de politiek? We willen graag een voorbeeld zijn in Nederland en daarom maken we een ophaalpunt.’ Ook andere studenten zijn positief. Een mannelijke student zegt tegen AT5: ‘Ik heb er zelf natuurlijk niet veel baat bij, maar ik denk dat de gemiddelde vrouwelijke student dit wel kan waarderen.’

Wil jij ook het voortouw nemen? Check het verhaal van Mai voor inspiratie!

Menstruatiearmoede

Menstruatie-armoede houdt in dat diegenen die menstrueren niet genoeg geld hebben om producten als tampons en maandverband te kopen, wat obviously een groot probleem is. Leerlingen moeten hierdoor soms school skippen, en daarom moest er iets aan gedaan worden. Het kastje op de VU is dan ook de eerste stap om dit probleem in Nederland aan te pakken! #borntolead

Bron: AT5, Metro | Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • oxvow
    oxvow
    Reactie: I really like it, it's beautiful, small and exquisite, I love it
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen