2k40 (1)

Online serie ‘Levensliedjes’ maakt mental health onder jongeren bespreekbaar

MIND en de Hersenstichting lanceren vandaag Levensliedjes, een online videoserie op de kanalen van jongerencommunity 2K40.

‘2K40’ COMMUNITY?

Weten jullie nog dat we schreven over de nieuwe ‘2K40 community‘? 2K40 is een community die twintig verschillende gezondheidsfondsen samen met bekende en onbekende jongeren hebben opgezet. De community is onderdeel van het meerjarenprogramma ‘De Gezonde Generatie’, en moet er de komende twintig jaar voor gaan zorgen de de Nederlandse jeugd de gezondste ter wereld wordt, zowel fysiek als mentaal.

Levensliedjes

Vandaag wordt de eerste serie van 2K40 gelanceerd: Levensliedjes. In de serie gaan jongeren met mentale problemen op stap met een Nederlandse artiest en creëren zij samen een nieuw nummer dat hen helpt het gesprek aan te gaan over hun mentale gezondheid. Zo zijn zangeressen Delany en Naaz en rapper Pjotr ieder gekoppeld aan jongeren met mentale issues. 

Depressieve klachten onder jongeren komen vaker voor dan je misschien denkt

De eerste aflevering die te zien is, is die met Delany en Maud. Maud kampt met paniekaanvallen en maakt hier samen met Delany een prachtig nummer over. Delany kampt zelf met een ‘onzichtbare ziekte’, een chronisch vermoeidheidssyndroom, waar zij zich regelmatig over uitspreekt. Muziek is voor haar de ideale uitlaatklep.

De magie van muziek

Marjan ter Avest en Merel Heimens Visser vertelden over de gedachte achter het hele project. ‘Praten over problemen is de eerste stap naar verbetering, maar dit blijkt vaak de moeilijkste stap. We lijken niet graag te praten over onze gevoelens, maar we zingen er wel over. Ontelbaar veel liedjes gaan over onze gevoelens. Muziek vertelt je verhaal, is een manier om je gevoelens te uiten en om de mensen om je heen beter te begrijpen. Onderzoek toont aan dat muziek stress en pijn vermindert en je welzijn kan verhogen.

Zoë Sugg deelt behulpzame mental health video’s voor ‘Digital Detox Day’

Eigen ervaringen

Naaz heeft ook haar onzekerheden en pesterijen uit haar jeugd verwerkt door haar muziek. In haar liedje Pretty zingt ze over haar onzekerheden en hoopt ze hiermee dat anderen die dit ook hebben meegemaakt zich kunnen herkennen in haar teksten en er steun uit kunnen halen.

What to do als iemand depressief of suïcidaal is

Eerste aflevering

Vandaag staat de eerste aflevering online en hierna komt er iedere week een nieuwe aflevering online op het YouTube en Instagram-account van 2K40. Alle content is voor en door jongeren gemaakt om elkaar te steunen en te stimuleren om voor een healthy lifestyle te kiezen. Ze delen ook tips en tricks via hun site!

Bron: 2K40 | Beeld: 2K40

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen