Bluewhale

Pas op voor de ‘blue whale challenge’: het is nep

Misschien heb je het al voorbij zien komen op Instagram: de blue whale challenge. Een challenge die velen bang maakt en daarom is het belangrijk om te weten dat deze accounts nep zijn.

Blue whale challenge

Bij de blue whale challenge krijg je meestal via Instagram een DM waarin je wordt gevraagd om mee te doen met een challenge. Doe je niet mee, dan wordt er gedreigd dat je telefoon wordt gehackt of nog veel ergere dingen. In de challenge moet je opdrachten doen, die steeds gevaarlijker worden.

De challenge kan ook soms heel ‘onschuldig’ beginnen waarbij het onbekende account je vraagt of je een spelletje wil spelen. Als je hierop ‘ja’ antwoord, krijg je steeds gevaarlijkere opdrachten toegestuurd. Wil je met de challenge stoppen, dan wordt je bedreigd. Vrij creepy dus.

Nep

Daarom is het ook goed om te weten dat de challenge en de ‘blue whale’-accounts (vaak te herkennen aan foto’s met een eng Mickey Mouse-achtig mannetje) nep zijn. Het is alleen maar bedoelt om jou bang te maken.

Zegt een account dat hij jouw gegevens heeft of dat je gehackt bent, en bijvoorbeeld jouw telefoonnummer deelt in de chat, kun je er vanuit gaan dat het iemand is die jou goed kent. De challenge wordt namelijk ook soms gebruikt door vrienden of klasgenoten die als grap met een blue whale-account jou bang proberen te maken.

Wat te doen?

Krijg je een berichtje van zo’n blue whale account: reageer niet. Ook kun je het beste het account gelijk blokkeren of rapporteren. Ben je toch wel begonnen aan de challenge? Dan kun je er gewoon mee stoppen. Er zal niks gebeuren als je de opdrachten niet doet. Bedenk dat het allemaal nep is en je nergens aan mee hoeft te doen.

Lees hier ook hoe je WhatsApp fraude kunt voorkomen.

LEES OOK:

Bron: NOS Jeugdjournaal

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen