Telefoon

Shocking: meldingen op telefoon zorgen voor stress

Uit het onderzoek van is gebleken dat 93% van de mensen in Nederland afgeleid zijn door alle meldingen die ze krijgen op hun telefoon wat bij 71% zelfs zorgt voor stress.

De helft van alle ondervraagden ervaren zelf regelmatig de drang om steeds te kijken of er nieuwe berichtjes zijn binnengekomen en hebben het gevoel dat ze er de hele dag door op moeten reageren.

FOMO

Maar waarom krijgen we stress van onze telefoon? Well, alle meldingen zorgen voor onrust en het gevoel dat we constant ‘aan’ moeten staan en overal op moeten reageren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de fomo die je hebt zodra je onbereikbaar bent. Ruim 4 op de 10 mensen uit het onderzoek zou daarom graag veel minder meldingen en push notificaties ontvangen.

We zijn zelfs zó met onze meldingen bezig dat 74% van de Nederlanders (heel) vaak denkt dat er een melding binnenkomt, terwijl dat helemaal niet zo is.

Lees hier waarom je nooit gelijk op je telefoon moet kijken als je net wakker bent

Overal bereikbaar

‘Helaas herken ik deze resultaten, zowel uit de praktijk als persoonlijk. Al die meldingen en het gevoel hebben altijd en overal bereikbaar te zijn of te moeten reageren activeren continu het stresssysteem. Ons brein heeft af en toe rust nodig. Wat we kunnen leren van de vijftigplussers is dat zij vaker rustmomenten nemen (van hun telefoon). Bijvoorbeeld als ze op de trein staan te wachten of in de rij staan van de supermarkt. Jongeren pakken op dat soort momenten direct hun mobiel. Mijn advies: kijk of je bepaalde meldingen uit kunt zetten en neem eens wat vaker vakantie van je telefoon. Al is het een half uurtje per dag. Probeer het eens!’, laat stress Sociologe Suzan Kuijsten weten.

Herkenbaar: Deze gedachtes gaan er door je heen als je mobiel bijna leeg is

Top 5 meest storende meldingen op smartphones

1. Meldingen van groepsapps die niet stoppen

2. Pushberichten van apps die je bijna nooit gebruikt

3. Oplichten van het scherm bij een nieuw bericht

4. Rode lichtjes van berichten die nog niet geopend zijn

5. Trillen of geluid als bij een nieuw bericht

En zo verhelp je de stress:

1. Trilstand zetten (geluid uit)

2. Opzij leggen/ uit het zicht

3. Meldingen van apps uitzetten

4. In vliegtuigmodus zetten

5. Met het scherm naar beneden leggen

LEES OOK:

Bron: ‘Hou je mobiel onder de duim’ onderzoek, PanelWizard in opdracht van Ben | Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen