studie

Studie kiezen? Met deze hbo-studies verdien je het meest en heb je het snelst werk

Een studie kiezen blijft (voor de meerderheid) iets super lastigs. Benieuwd met welke hbo-studies je kansen op werk het grootst zijn en waar je het meest verdient?

Uit de jaarlijkse Hbo keuzegids is gebleken waar de best- en minst betaalde banen zitten en waarmee je de beste- en minste baankans hebt.

Met deze studies heb je de meeste kans op een baan

Met een diploma Theater en Dans heb je volgens de gids de grootste kans om snel een baan te vinden. En dat is opvallend, omdat deze sector juist hard is geraakt door de coronacrisis. De percentages uit de tabel blijken dan ook niet helemaal te kloppen met de situatie van nu, omdat de resultaten zijn gebaseerd op een enquête die in de winter vóór de pandemie is afgenomen.

Ook heb je met een diploma Vastgoed en makelaardij en Verpleeg- en Verloskunde een grote kans op een baan.

Check ook: Dit is wat niemand je vertelt over je eerste jaar als student

Baankansen Minste 4

Met deze studies heb je een minder grote kans op een baan

Als je Bestuurskunde studeert, zijn de kansen dat je gelijk een baan vindt na je studie maar 15%. Dit komt omdat de concurrentie bij deze banen heel groot is. Verder staan ook Toegepaste Psychologie en Communicatie & Media in de top 3.

Dit betekent natuurlijk niet dat je nooit een baan zult vinden, alleen dat je er waarschijnlijk iets langer naar op zoek moet.

Baankansen

Met deze studies verdien je het meeste

De best betaalde banen zitten dit jaar in de technische hoek. Studenten die zijn afgestudeerd aan de studie Elektrotechniek verdienen gemiddeld €2.827 bruto per maand en staan daarmee bovenaan de lijst. Anderen studies waar je veel geld mee verdient zijn Voertuigentechniek, Hbo-ICT en Werktuigbouwkunde.

Check ook: Slimme money savers voor studenten en easy peasy spaartips

Salaris

Met deze studies verdien je minder

Als je een studie kiest in de creatieve sector, is de kans op een hoog startsalaris iets minder. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, en natuurlijk moet je iets studeren omdat je het leuk vindt en niet omdat je er veel mee gaat verdienen later.

Met een hbo-diploma Muziek verdien je met €1.773 euro bruto per maand gemiddeld het minst. Verder staan in de lijst afgestudeerden in Logopedie, Kunstacademie en Theater & dans.

Salaris

LEES OOK:

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen