TikTok

TikTok wordt waarschijnlijk ook verbannen in Amerika: wat is er mis met de app?

President Trump van de Verenigde Staten heeft afgelopen week aangekondigd dat hij ook TikTok wil gaan verbannen. De populaire Chinese app zou veel privacyregels schenden. Maar in hoeverre doet TikTok écht een breuk op je privacy? Dit is wat we erover weten.

Eerder werd TikTok al verbannen in India, samen met 58 andere Chinese apps. Inmiddels lijkt het erop dat Amerika ook gaat volgen.

Privacy op TikTok

Er zou namelijk van alles mis zijn met de privacy van de app. Volgens de Amerikaanse regering verwerkt de app onder andere meer persoonlijke data dan andere apps, zoals Instagram. En aangezien het moederbedrijf in China zit, ligt dat extra gevoelig. TikTok ligt onder vuur, en ook in Nederland is er inmiddels een onderzoek naar de app gestart.

Gegevens die TikTok verzamelt

Maar welke gegevens kan de app precies inzien en wat gebeurt hiermee? NOS Stories dook samen met ethisch hacker Sanne Maasakkers in het algoritme van de app. Het blijkt inderdaad dat TikTok heel vaak (elke 30 seconden) gegevens van je verstuurd, zoals wat voor telefoon je hebt en met welk netwerk je bent verbonden. Ze versturen deze gegevens een stuk vaker dan bijvoorbeeld Instagram dat doet. ‘Ze slaan ook bepaalde dingen op van je telefoon waarvan ik denk waarom moet je dat eigenlijk weten?’, zegt Sanne. Zoals het unieke nummer van je telefoon.

TikTok heeft verder in totaal 68 permissies nodig, waaronder toegang tot je camera, microfoon en contacten. Instagram heeft er in vergelijking maar 31 nodig. Een stuk minder dus. TikTok kan door deze permissies bijvoorbeeld ook zien welke apps er nog meer allemaal op je telefoon staan, waardoor ze zo veel meer over je te weten komen.

Waar gaan al die gegevens heen?

Als je in Nederland de app gebruikt, wordt het ook naar Nederland verstuurd’, zegt Sanne. ‘Maar ik zag ook dat er nog referenties stonden van servers die in China staan.’ Dus het zou nog best wel eens kunnen zijn dat jouw gegevens alsnog in China terechtkomen en bijvoorbeeld kunnen worden ingezien door de overheid.

China

Oké, TikTok verzamelt dus voornamelijk veel meer data dan andere social media apps. Maar waarom is het zo’n groot probleem dat TikTok een Chinees bedrijf is? Dat komt omdat Chinese bedrijven verplicht zijn om (privé)data te overhandigen aan Chinese autoriteiten, als de overheid hierom vraagt. TikTok zal uiteraard eerst kritische vragen stellen, maar als China het écht zou willen, zouden ze TikTok op zo’n manier onder druk kunnen zetten dat ze die data kunnen krijgen. En dat is heel anders dan bij bedrijven in Amerika in Europa. Daar komt er waarschijnlijk nog vaak een rechter aan te pas, die gaat kijken of die data wel echt mag worden uitgewisseld.

In het ergste geval kan dit ook gevolgen hebben voor jou, vooral als je vanwege je familie of toekomstige werk te maken krijgt met China. Spreek je je bijvoorbeeld heel hard uit tegen China of haar leider, dan kan het moeilijker zijn om aan een visum te komen.

Reactie van TikTok

TikTok zelf zegt dat ze al die gegevens alleen maar gebruiken om een betere app te kunnen maken en dat ze geen gegevens delen met China. Eerder met de situatie in India schreef de CEO van TikTok, mr. Mayer, een brief waarin hij zei: Ik kan bevestigen dat de Chinese regering ons nooit een verzoek heeft gedaan voor de TikTok gegevens van Indiase gebruikers. Als we ooit in de toekomst zo’n verzoek ontvangen, zouden we er niet op ingaan.’ 

LEES OOK:

Bron: GIRLZ, NOS, NOS Stories | Beeld: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen