Zelfmoord

Vandaag is het World Suïcide Prevention Day

Vandaag is het Wereld Suïcide Preventie Dag. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding, depressie en andere geestelijke gezondheidsproblemen.

Om hierbij stil te staan worden er vanavond om 20:00 kaarsjes voor het raam gebrand als steun aan het voorkomen van zelfmoord, voor mensen die iemand verloren zijn aan suïcide en voor de overlevenden van een zelfmoordpoging.

Zelfdoding

Zelfdoding is een van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld. Per dag sterven er vijf mensen aan zelfdoding in Nederland. Wereldwijd is dit één miljoen per jaar. Dat is meer dan het aantal mensen dat in oorlogen of bij terroristische aanslagen om het leven komt of vermoord wordt.

Praat erover

Praten over je depressie en suïcidale gedachten is megabelangrijk en kan zelfdoding voorkomen. Laten we daarom samen het taboe proberen te doorbreken, zodat iedereen met een depressie open durft te zijn of haar gevoelens en gedachten en we daarmee kunnen voorkomen dat gedachten omslaan in acties.

When your mind controls you: alles over depressie en angststoornissen

Zit je in de knoop met jezelf, doe je aan zelfbeschadiging of denk je na over zelfmoord? Het is belangrijk om meteen hulp te zoeken en hier (anoniem en vertrouwelijk) over te praten met een hulpverlener. Ben je in levensgevaar? Bel dan 112. Ben je niet in levensgevaar, maar heb je wel accuut hulp nodig? Bel dan 113 of 0800-0113 of ga naar 113.nl en chat met een hulpverlener. Dit kan helpen om je gedachten te delen en deze te doorbreken.

Vermoed je dat iemand in je omgeving met suïcidale gedachten worstelt? Weet dan dat ook jij kunt helpen. In de online training van 113 (vraagmaar.113.nl) leer je in ongeveer een uur hoe je signalen herkent, hoe je hierover in gesprek kunt gaan en hoe je diegene op hulp kunt wijzen.

LEES OOK:

Bron: 113 | Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen