Mui

Zo ontsnap je uit een gevaarlijke muistroming

Na al twee drama’s op zee waarschuwt de Kustwacht opnieuw voor gevaarlijke muistromingen in zee. Daarom extra goed om te weten: zo ontsnap je uit een mui.

Door de gevaarlijke muistromingen kwam onder andere al een 15-jarige jongen om het leven en later ook een 37-jarige man, toen hij drie kinderen uit de stroom wilde redden.

Wat is een mui?

Don’t let a calm sea fool you! Ook een rustige zee kan levensgevaarlijk zijn, en zeker wanneer je als zwemmer in een mui terecht komt. Bij een mui stroomt het water door een diepe geul tussen twee zandbanken waardoor er een sterke stroming ontstaat richting de open zee.

Ontsnappen uit een mui

Als een zwemmer in een mui terechtkomt, raakt deze vaak in paniek. De eerste reactie is namelijk om terug naar de kust te zwemmen, maar door de sterke stroming lukt dat niet. Je raakt hierdoor snel vermoeid, waardoor je ook sneller kunt verdrinken.

Kom je in een mui terecht? Dan moet je altijd met de stroming mee zwemmen. Het voelt misschien onnatuurlijk aan, maar hierdoor kom je uiteindelijk op een stuk waar de stroming minder sterk wordt. Op dit punt kun je dan naar links of naar rechts zwemmen – parallel aan de kust – totdat je uit de mui bent en bij de brekende golven komt. Zwem vervolgens met de golven mee totdat je weer de grond onder je voeten kunt voelen. Hier kun je dan even uitrusten en zo veilig weer aan land komen.

Beter safe than sorry: onthoud dit voor als je de volgende keer naar het strand gaat!

Check ook: 4x Slimme tips om je telefoon te beschermen op het strand en 13x Handige essentials voor je stranddag

Zwemmen In Zee? Pas Op Voor Een Mui!
Beeld: ANP

LEES OOK:

Bron: AD, NOS | Beeld: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen