Vakantie

Zo staat het nu met het coronavirus ervoor op de populairste vakantiebestemmingen

De zomervakantie is voor velen officieel van start gegaan, dus tijd om op vakantie naar het buitenland te gaan! Oh wait… We zitten middenin de coronacrisis. Ben jij alsnog van plan om naar het buitenland te gaan? Check dan eerst hier hoe de situatie daar is.

Spanje

In Spanje loopt het aantal besmettingen, met name in het noordoosten, weer snel op. Zo waren er afgelopen zaterdag in Catalonië 1.226 nieuwe besmettingen ten opzichte van de dag ervoor. Hierdoor zijn in Catalonië en Valencia bars en club’s ‘s nu nachts gesloten, kunnen drukke stranden gesloten worden en vraagt de Catalaanse overheid vier miljoen inwoners in en om Barcelona de komende twee weken zoveel mogelijk thuis te blijven.

Frankrijk

Ook in Frankrijk begint het aantal besmettingen weer een beetje toe te nemen. Daarom is het ook vanaf nu verplicht om een mondkapje te dragen in supermarkten, winkels en alle andere afgesloten openbare ruimtes. In het OV moest dit al. Draag je geen mondkapje, dan riskeer je een boete van €135.

Het coronavirus lijkt zich sneller dan gemiddeld te verspreiden aan de Middellandse Zee rond Nice, Marseille en Bretagne. De Franse minister van Volksgezondheid Olivier Veran zegt dat er sprake is van een ‘zorgelijke trend’, maar nog geen tweede golf. Wel waarschuwt hij: als deze trend namelijk doorzet, kunnen er regionale lockdows of zelfs opnieuw een landelijke lockdown volgen.

Dit weten we over het vaccin tegen corona

België

Maar ook België struggelt met een stijgend aantal besmettingen. Zo werden er vorige week dagelijks gemiddeld 154 nieuwe besmettingen geteld, 66% meer dan de week ervoor. Deze besmettingen waren vooral in de provincies Antwerpen, Limburg en West-Vlaanderen. Toch neemt de regering voorlopig nog geen strengere maatregelen.

Italië

In Italië lijkt het coronavirus momenteel stabiel te zijn. Het ministerie van Gezondheid noemt de situatie ‘laag kritisch’ met een lichte toename van het aantal besmettingen. Wel wordt er benadrukt dat de huidige maatregelen nageleefd moeten blijven worden, omdat het virus anders weer snel kan oplaaien.

Duitsland

Ook Duitsland zegt dat het nieuw aantal bevestigde besmettingen met het virus al enkele weken ‘stabiel’ is. Er worden dagelijks tussen de 200 en 400 nieuwe besmettingen vastgesteld. Duitsland heeft vooral last van lokale uitbraken, zoals in vleesverwerkingsbedrijven, opvangcentra voor asielzoekers, zorgcentra en in familie- of religieuze setting.

Engeland

De uitbraak is in Engeland inmiddels weer redelijk onder controle en veel van de lockdownmaatregelen zijn versoepeld. Wel zijn er nog enkele regionale hotspots, zoals Leicester. Engelse gemeenten mogen sinds kort ook plaatselijke lockdowns instellen. Er worden dagelijks nog steeds zo’n 500 tot 600 nieuwe besmettingen vastgesteld.

Deze emoji’s gebruikten we het vaakst tijdens de coronacrisis

Zwitserland

Het aantal coronabesmettingen in Zwitserland lijkt stabiel, met zo’n 100 gemelde besmettingen per week. Aangezien een deel van de besmettingen kwam door bezoeken aan een discotheek of bar, wordt mensen aangeraden om niet naar nachtclubs en andere evenementen binnenshuis te gaan en 1,5 meter afstand te houden. Uitgaansgelegenheden hoeven daarentegen niet te sluiten.

Oostenrijk

Oostenrijk lijkt redelijk stabiel te zijn, al neemt het aantal besmettingen sinds eind juni weer iets toe. Er worden per dag gemiddeld zo’n 110 tot 120 infecties gemeld, waarvan de meeste gevallen in Wenen en Oberösterreich zijn.

De mondkapjesplicht werd in publiek toegankelijke gebouwen eind mei afgeschaft, maar in de regio Oberösterreich is die nu weer ingesteld. Er wordt nu ook overwogen om uit voorzorg de mondkapjesplicht weer landelijk in te stellen.

Griekenland

Het coronavirus houdt zich erg rustig in Griekenland, met maar enkele tientallen besmettingen per dag. Experts zijn wel bezorgd om het stijgende aantal ‘weesbesmettingen’ : coronapatiënten waarvan ze er niet kunnen achterkomen van wie ze het virus hebben opgelopen.

Portugal

In Portugal zijn er dagelijks zo’n 300 tot 400 besmettingen. Eind juni was er een heropleving van het virus in voornamelijk de regio’s Lissabon en Porto, waardoor de overheid een lockdown instelde voor delen van Lissabon. Hierdoor heeft Lissabon en omgeving nu ook een ‘oranje’ reisadvies voor Nederland: ga er alleen heen als het strikt noodzakelijk is.

Reisadvies

Het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken blijft voorlopig voor België, Frankrijk en Spanje op geel staan. Dit betekent de reizigers moeten opletten vanwege veiligheidsrisico’s. Zweden, Bulgarije, Roemenië en Lissabon staan op oranje, waarmee alleen noodzakelijke reizen worden aangeraden. Geen vakanties dus. Wil je toch gaan, dan wordt geadviseerd om bij terugkeer in Nederland 2 weken lang in thuisquarantaine te gaan.

Ook Ierland staat op een oranje reisadvies, omdat dit land nog geen reizigers uit Nederland toelaat.

LEES OOK:

Bron: NU.nl, NOS | Beeld: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen