Voor iedereen die socially awkward is

Ongemakkelijke momentjes; we maken ze allemaal mee. Maar socially awkward people weten zichzelf elke dag, de hele dag in de nesten te werken. Foute opmerking hier, gênante gebeurtenis daar… Ze hebben het er er maar zwaar mee.

Schuilt er ook een little miss ongemakkelijk in jou? Dan komen deze scary situaties je vast heel bekend voor…

1. Naar de kapper gaan
You love een versgeknipte coupe, maar de gesprekjes tijdens de knipbeurt? Drama!
Hoe gaat het op school? Goed. Heb je al zomerplannen? Nee. Nog nieuws? Nope. En de ongemakkelijke stilte begins

2. Knuffelen
Want waar leg je je handen neer? Hoe hard moet je knijpen? Hoelang is te lang? Wanneer moet ik stoppen met knuffelen? Waar leg ik mijn hoofd? Doe ik mijn ogen dicht, of houd ik ze open? Veel te veel vragen voor zo’n simpele handeling. Knuffel maar lekker met iemand anders.

3. Naast een (vage) bekende in de bus/trein zitten
Op dat moment zit je als een rat in de val. De hele reis zijn jullie op elkaar aangewezen en basically verplicht om met elkaar te kletsen. Maar na een paar minuten ben je door al je gespreksstof heen en kun je niets anders doen dan voor je uit staren. Wanneer wordt die teleporteermachine nou eens uitgevonden?

4. Tegenover iemand zitten in de bus/trein
Misschien wel net zo erg als het puntje hierboven. Want deze situatie lijkt bij jou altijd in een staredown te eindigen. Juist omdat je niet naar je overbuur wilt kijken, worden je ogen con-ti-nu naar diegene toegetrokken. Zucht.

5. Mensen groeten
Een ‘hoi’ lukt je nog wel, maar alles wat daarna komt is stress. Is het raar als ik een high-five geef? Of is een boks cooler? Nee, misschien toch maar drie zoenen. Maar wat als die ander voor één kus op de wang gaat? Misschien blijf ik maar forever thuis, probleem opgelost.

6. De verkeerde mensen groeten
Wat leuk, die knappe jongen zwaait naar me! Hey, cutie! Vol enthousiasme zwaai je terug, om er vervolgens achter te komen dat hij naar het meisje achter je zwaaide. Onzichtbaarheidsmantel, anyone?  

7. Iemand die de deur voor je openhoudt
Terwijl jij nog lang niet in de buurt bent. Je poging tot casually snelwandelen eindigt altijd in een raar drafje, en met een beetje pech struikel je dan ook nog eens over je eigen voeten.

8. Complimenten ontvangen
Leuk shirt heb je aan!
Jij: Haha, dit oude ding? Nee joh, die is al super oud. Een uitverkoopje. Van een winkel die nu failliet is. Mijn haar zit ook raar trouwens.
Wat is er mis met een ‘dankjewel’, girl? 😉

9. Nieuwe mensen ontmoeten
Jij bent hartstikke awesome, maar tijdens een eerste ontmoeting vergeet je ineens hoe je een normaal gesprek moet voeren. Met als gevolg dat je óf de hele avond niets zegt, óf in tien minuten aan één stuk door ratelt en je allergrootste fails op tafel gooit. Why me?

10. Praten tegen lucht
Je dacht dat je een gesprek aan het voeren was met je vriendin. Je bent druk aan het kletsen, om er na een minuut achter te komen dat ze niet meer naast je loopt. Great, nu denkt de hele wereld dat je tijdens het shoppen in jezelf praat.

11. De verkeerde kant op lopen
En daar middenin een drukke winkelstraat achterkomen. Excuse me dat ik in deze menigte wandelende mensen ineens stop met lopen en me omkeer, om dan nonchalant weer de andere kant op te lopen…

Fotografie: Kate Powers