Vrijdag de 13e is voor veel mensen een ongeluksdag, en blijven het liefst gewoon veilig thuis. En ook vandaag is valt 13 september op een vrijdag. Maar waar geloven we nou allemaal in? In deze checklist vind je de 13 meest voorkomende bijgeloven.

13x bijgeloof op vrijdag de 13e

 

1. Vrijdag de 13e

Voor bijgelovige is vrijdag de 13e een ongeluksdag.  Wanneer je bang bent voor vrijdag de dertiende, heet dit paraskevidekatriafobie. Het woord paraskevidekatriafobie is een samenstelling van de Griekse woorden voor vrijdag de dertiende: paraskevi (vrijdag), deka (10) en tris (3).  Waar het precies vandaan komt dat dertien een ongeluksgetal is weet niemand, maar in sommige oude (bijbel)verhalen bracht het getal ’13’ al ongeluk.

2. Onder een ladder

Veel mensen geloven ook dat onder een ladder ongeluk brengt. Een schuine ladder vormt samen met de muur en grond een driehoek, en een driehoek is het symbool van de heilige-drie eenheid. Liep je vroeger onder een ladder door? Dan hoorde je bij de duivel. Later kwamen er nog twee bijgeloven bij; wie onder een ladder liep, had de kans om door dood getroffen te worden, en een vrouw zou datzelfde jaar niet trouwen.

3. Zwarte katten

Wij vinden ze heel cute, maar niet iedereen is fan van zwarte katten. Dit komt omdat zwart de kleur van de ‘dood’ is, en een kat wordt gezien als het lichaam van de duivel. In veel (horror)films komen ook zwarte katten voorbij, die vaak een slechterik hebben als baasje.

4. Hoefijzers

Een hoefijzer staat symbool voor geluk, en moeten dus altijd naar boven worden gehangen zodat het geluk erin kan stromen. Wanneer ze ondersteboven worden opgehangen, kan het geluk er volgens bijgelovig uitstromen.

5. Afkloppen

Dit doen we bijna allemaal. Door af te kloppen schud je zogenaamd het ‘ongeluk’ van je af, en dit zou alleen werken als je het afklopt op onbewerkt eiken-, wilgen- of appelboomhout.

6. een spiegel breken brengt 7 jaar ongeluk

Dit bijgeloof komt uit de Romeinse tijd. In de Romeinse tijd dachten de Romeinen dat je spiegelbeeld een reflectie was van je ziel. Dus wanneer je een spiegel brak, brak je eigenlijk je ziel en het duurde zeven jaar voor je ziel weer geheeld was.

7. Vingers kruisen

Door je vingers te kruisen, wend je het onheil af. De vingers vormen dan letterlijk een kruis, en daarmee heb je het gevoel dat Jezus je beschermd tegen onheil.

8. Paraplu’s

Het openen van een paraplu in je huis brengt voor velen ook ongeluk. Volgens legendes beschermt een paraplu je tegen de storm van het leven, en door de paraplu in huis te openen, beledig je de beschermers.

9. Je verjaardag eerder vieren

Veel mensen zeggen dat je ongeluk op je afroept wanneer je je verjaardag eerder viert dan de daadwerkelijke datum. Joden vieren bijvoorbeeld ook nooit een baby shower, omdat het kindje dan nog niet is geboren en ook de cadeau’s zouden zorgen voor ongeluk.

10. Zout

Wanneer je zout omstoot, komt er ruzie. Vroeger werd zout gebruikt om op heksen te gooien, deze zouden dan niet meer op kunnen staan wanneer er zout op hun rug werd gegooid.

11. Eksters

Eksters worden gezien als ongeluksvogels en wanneer je een ekster zag betekende dit dood of rampzaligheid.

12. Schoenen op tafel

Zet je je schoenen op tafel, dan zul je arm worden. Een mythe natuurlijk, maar wij houden ze voor de zekerheid toch maar op de grond…

13. Veeg nooit met een oude bezem

Wanneer je veegt met een oude bezem, veeg je het geluk je huis uit, en dat willen we natuurlijk niet.

Ben jij bijgelovig? En in welk bijgeloof geloof jij? Laat het ons weten op Instagram @cosmogirl_nl.

LEES OOK:

Beeld: Unsplash