Blog Bente: 4 tips tegen examenstress

Bekijk ze hier

Bekijk ze hier

Het is begin mei. De maand waarin veel meiden waarschijnlijk stressend boven de boeken zitten. De eindexamens komen eraan! Iedere dag vroeg uit bed, uren leren en mega huilbuien omdat je denkt dat je het niet kan. Twee jaar geleden heb ik ook de stresskip uitgehangen. Ik vond het werkelijk waar verschrikkelijk. Ik was alleen maar aan het leren, gunde mezelf geen vrije tijd en haatte mezelf wanneer ik één dag niet kon leren. Ik voelde me een kluizenaar en had geen sociaal leven meer. En dat is dus hoe het niet moet dames! Ik weet 100 % zeker dat ik niet de enige ben die zichzelf zo strafte tijdens de examenperiode, en daarom heb ik voor jullie vier tips op een rij gezet die je door deze periode heen gaan helpen. Let’s do this!

Maak een planning
Meteen de allerbelangrijkste tip. Zorg ervoor dat je goed plant! Hierdoor wordt al dat leerwerk veel overzichtelijker en weet je zeker dat je op de goede weg zit. Toen ik examens had, had ik mijn biologie-examen niet goed ingepland. Het resultaat was dat ik een dag van tevoren een mega dik boek uit mijn hoofd moest leren. Met huilbuien en paniek tot gevolg. Het makkelijkste zijn nog de to-do lijstjes. Koop zo’n boekje waarin je taken kan schrijven en schrijf iedere dag je to-do's op.

Neem pauzes
De tip waarvan ik zou willen dat ik ernaar geluisterd had. Pauzes nemen. Doordat ik zo aan het stressen was leerde ik non-stop. De hele dag door, zonder pauze. Mijn lunch at ik boven de boeken, mijn avondeten nam ik mee naar mijn kamer en als ik kon nam ik me boeken ook mee onder de douche. Het gevolg hiervan was dat ik me niet meer kon concentreren en niks meer opnam. Uiteindelijk zat ik dus de hele dag te leren zonder eigenlijk écht iets te leren. Dus meiden, zorg ervoor dat je die pauzes neemt. Doordat je af en toe een half uurtje afleiding hebt maak je je hoofd leeg.

Heb plezier
Klinkt heel logisch, maar vele van jullie zullen dit weleens vergeten. Het enige waar je nog aan kunt denken zijn die examens. Maar dat die examens eraan komen, betekent niet dat je voor twee of drie maanden helemaal geen lol meer kunt maken. Ik had tijdens mijn examens geen sociaal leven meer. Zorg er dan ook voor dat je af en toe wat vrij dagen plant. Ga op die vrije dagen leuke dingen doen met je vriendinnen om even die examens te vergeten. Een middagje picknicken in het park kan al hartstikke leuk zijn en kost niet veel tijd.

Geen paniek
No panic ladies! Ik weet dat je er af en toe doorheen zit. Ik weet dat je af en toe je boeken wil verscheuren en ritueel verbranden, en dat is helemaal niet zo gek. Maar maak je alsjeblieft niet druk. Examen stellen eigenlijk niet zo veel voor. Je word eigenlijk al vanaf de eerste klas klaargestoomd om dit klusje te klaren. En voor de meiden die denken dat ze het niet kunnen: je kunt het wel! Je hebt tot nu toe iedere keer je leerjaren gehaald, waarom zou je het nu opeens niet meer halen?

Als ik het kan, kunnen jullie het ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen