Een lichte, maar yummie hap voor na de volprop-dagen!

[*] Kerstavond: fondue. Vol.

[*] 1e Kerstdag: kerstlunch, kerstdiner. Nog voller.

[*] 2e Kerstdag: kerstontbijt, gourmet. Allervolst.

 

Pff, jij zit vandaag prop en propvol en bent duidelijk toe aan een lichte (maar natuurlijk wél yummie) hap.

 

Daarom hebben we vier lekkere saladerecepten voor je bij elkaar gezocht. Van rode bietensalade met pijnboompitten tot deze frisse salade met gegrilde groenten. Ja, echt. Thanks to Culy.nl! 

 

Rode bietensalade met geroosterde pijnboompitten

Nodig (voor 2 personen):

– 250 gram voorgekookte bieten
– Een halve ui
– 1 stevige appel (bijvoorbeeld Braeburn)
– 1 handje geroosterde pijnboompitten
– 1,5 eetlepel vlierbloesem-appel-limoen azijn
– 1 eetlepel mayonaise
– Peper en zout

Instructies:

1. Snij de bietjes, de ui en de appels in kleine blokjes.
2. Doe de gesneden blokjes in een kom en mix alles door elkaar.
3. Meng in een andere kom de mayonaise met azijn, peper en zout.
4. Roer dit door de blokjesmix van stap 2.
5. Strooi de pijnboompitten eroverheen.

En ready!

 

Pastasalade met kip, mango en frambozendressing

Nodig:

Salade:

– 200 gram gerookte kipfilet
– 1 rijpe mango
– 1 bol buffelmozzarella
– 150 gram speltpasta
– 1 handje pijnboompitten
– 1 handje amandelschaafsel
– Rucola of veldsla

Frambozendressing:

– 4 eetlepels frambozenazijn
– 2 eetlepels olijfolie
– Citroensap
– 1 eetlepel honing
– 1 eetlepel mosterd
– Zout en peper

Instructies:

1. Zet een pan met water en wat zout op het vuur.
2. Voeg speltpasta toe als het water kookt en koop de pasta beetgaar in vijf tot acht minuten. Laat daarna afkoelen onder de koude kraan.
3. Snij de gerookte kipfilet in schuine plakjes.
4. Snij de mozzarella en mango in stukjes.
5. Rooster de pijnboompitten en het amandelschaafsel tot alles goed bruin is.
6. Mix de pasta van stap 2 nu samen met alle andere ingrediënten van stap 3, 4 en 5.

7. Meng met een garde of houten pollepel twee eetlepels citroensap met azijn, honing en mosterd.
8. Voeg al roerend de olijfolie toe.
9. Proeven maar! Is de dressing nog iets te flauw? Aan de slag met peper en zout of citroensap.

Mix de dressing met de salade en voila, de salade is klaar!

 

Bulghursalade met granaatappel & geroosterde pompoen

Nodig (voor 3 personen):

– 150 gram (volkoren) bulghur
– citroensap
– olijfolie
– 1 kleine flespompoen
– milde olijfolie
– pitjes van 1 granaatappel
– Half bosje lente-ui
– Halve bos peterselie
– 35 gram pistachenootjes

Instructies:

1. Maak de bulghur volgende de aanwijzingen op de verpakking.
2. Meng de bulghur met 1 eetlepel citroen en olijfolie.
3. Verwarm de over voor op 200 graden celcius.

4. Snij de flespompoen in tweeën, verwijder de zaadjes en snij in dunne repen.
5. Verspreid over een bakplaat en bestrooi met zout, doe er wat olijfolie overheen en bak de reepjes in ongeveer 10 minuten goudbruin.

6. Pel de granaatappel, snij daarna het kroontje eraf en breek ’m open door je duimen erin te zetten.
7. Pel de pitjes van de granaatappel en zorg dat de witte velletjes niet meekomen.
8. Snij de lente-ui en de peterselie fijn.
9. De pistachenoten rooster je goudbruin in de oven.
10. Laat ze afkoelen en hak ze grof.

Meng alles door elkaar en je hebt een yummie Bulghursalade met granaatappel & geroosterde pompoen!

 

Salade met gegrilde groenten. Ook voor in de winter

Nodig (voor 2 personen):

– 250 g aardappelen (met schil)
– Halve eetlepel roze peperkorrels
– Half knoflookteentje, geperst
– 6 eetlepels hazelnootolie
– 2 eetlepels witte wijnazijn
– Halve aubergine
– 1 rode ui
– 125 gram cherrytomaatjes
– 75 gram feta
– sap van ¼ citroen
– platte peterselie

Instructies:

1. Maak de aardappelen schoon en snij ze over de lengte in schijfjes van 1 centimeter dik.
2. Kook de aardappelen beetgaar en spoel na met koud water.
3. Snij de rode ui in schijfjes van 1 centimeter.
4. Snij de aubergine in schijfjes van 2 centimeter.

5. Maak in een grote school een mix van zijn, hazelnootolie, knoflook en de peperkorrels. De peperkorrels kun je stukmaken tijdens het maken van de dressing.

6. Meng de aardappelen van stap 1, de aubergine van stap 4 en de ui van stap 3 door de mix van stap 5.
7. Gril de groenten van stap 6.
8. Brokkel de feta in een schaaltje, knijp het citroensap hierover uit en laat vijf minuten rusten.
9. Snij de cherrytomaatjes doormidden.
10. Voeg alle ingrediënten samen.

En daar is-ie, de salade met gegrilde groenten!

 

Eet smakelijk!